Přejít k hlavnímu obsahu

Zapečený mangold s piniovými oříšky a olivami

pro 4 osoby:

300 g mangoldu, listy a řapíky zvlášť, 1 lžíce piniových oříšků, 1 lžíce panenského olivového oleje, 4 jarní cibulky, zbavené tmavě zelených částí a nakrájené nadrobno, 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno, 20 g čerstvé strouhanky (cca z ½ rohlíku), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 2 vejce, 100 g řeckého jogurtu, 20 g másla, rozehřátého+ 20 g másla, změklého, 12 černýcholiv (nejlépe nepřibarvovaných, tedy těch, co jsou spíš hnědé), 2 lžíce strouhaného parmazánu, hrst nasekané pažitky na posypání (nemusí být), rajčatový salát k podávání (nemusí být)

 

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Mangoldové listy nakrájejte na 2 cm široké proužky. Pomocí nožíku na zeleninu se snažte dostat z mangoldových řapíků co nejvíc vláken. Silné řapíky podélně překrojte napůl a pak všechny řapíky nakrájejte na centimetrové kousky.
  • Řapíky 2 minuty povařte v mírně vroucí vodě. Přisypte listy a vařte další 2 minuty. Sceďte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapata pak vymačkejte. Vyždímaný mangold nasekejte a vsypejte do mísy. V pánvi zlehka opražte piniové oříšky do zlatova a odložte.
  • Do pánve nalijte olej a opékejte na něm jarní cibulky a česnek půl minuty, aby se česnek rozvoněl. Vsypte mangold, promíchejte a minutu opékejte. Opečený mangold vsypte do mísy, přidejte oříšky a 2 lžíce strouhanky. Osolte, opepřete a nechte zchladnout.
  • Vejce prošlehejte vidličkou, smíchejte s jogurtem a přidejte k mangoldu. Kulatou zapékací mísu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem a dno i stěny vysypte zbývající strouhankou.
  • Vlijte mangoldovou směs a posypejte olivami a parmazánem, navrch dejte kousky změklého másla. Pečte25 minut, až nákyp zpevní.

SVĚT ŽENY PŘEJE DOBROU CHUŤ!