Přejít k hlavnímu obsahu

Banány: Přírodní lék na problémy s trávením je i oblíbenou svačinou, která vám dodá energii

Jestliže patříte mezi ženy, které do svého jídelníčku pravidelně zařazují oblíbené banány, určitě vás následující informace potěší. Kromě příjemně sladké chuti a vůně nám totiž banány nabízí mnohem více. Jaké jsou jejich hlavní benefity pro zdraví a proč si je dopřávat každý den?

Banány obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Jsou to například vitamíny skupiny B, dále pak vitamíny A, C, E, K, minerální látky jako kobalt, sodík, fluor, vápník, zinek, draslík, molybden, selen, hořčík, jód, železo, fosfor a další. Jejich pravidelná konzumace vás pomůže ochránit nejen před chřipkou či nastydnutím, některé další benefity vás možná i překvapí. Které to jsou?

Banány fungují jako antistresoví pomocníci

Banány obsahují podle vědců vysoké množství aminokyseliny zvané tryptofan, která se v našem těle přeměňuje na takzvaný hormon štěstí serotonin. Jejich pravidelná konzumace vám tak pravděpodobně navodí pocit blaženosti. Kromě toho ale banány obsahují také dostatečné množství hořčíku a draslíku, který chrání naši nervovou soustavu a pomáhá bojovat se stresem. Díky banánům tedy máte podle vědeckých studií šanci, že se už nesetkáte s depresivními náladami, pocity úzkosti ani s podrážděním nebo vztekem. A to už stojí za to dopřát si každý den alespoň jeden banán k svačině.

Banán jako lék na problémy s trávením

Banány jsou doslova lékem na problémy s trávením. Pomohou vám od trávicích obtíží všeho druhu. Díky obsahu vlákniny jsou podle odborníků a výživových poradců vhodné při zácpě, uleví i při průjmu, a to nejen díky vysokému obsahu draslíku, který tělu navrací průjmem ztracenou hodnotu takzvaných elektrolytů k normálu. Jedná se o látky, které jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy. Kromě toho jsou podle odborníků banány podle také jediným ovocem, které můžete bez obav jíst syrové i při žaludečních vředech. V žaludku totiž banány vytvářejí ochrannou vrstvu, která pak jeho stěny chrání před škodlivými kyselinami. Banánů se ale nemusíte bát ani v případě, že vás trápí silné pálení žáhy nebo žaludeční reflux. Díky svému neutrálnímu PH totiž banány dokáží snižovat kyselost žaludečních šťáv a působit na váš organismus zásaditě. Pomoci tedy banány mohou i s překyselením organismu.

 

Co se stane s vaším tělem, když budete pít mrkvovou šťávu každý den

K nápravě mnohých zdravotních problémů mnohdy nepotřebujete žádné léky ani zázračné doplňky stravy. Často pomůže pouhá změna jídelníčku a přechod na odlehčenou stravu plnou vitamínů, fytoživin, vlákniny a dalších prospěšných látek. Zkuste pravidelně popíjet mrkvovou šťávu a budete se cítit o mnoho lépe.
svetzeny.cz

Banány jsou účinné při detoxu i hubnutí

Banány jsou bohaté na antioxidanty, které tělo chrání před všemi škodlivými volnými radikály. Další látka zvaná pektin, která je obsažená v banánech, pomáhá podle vědců očisťovat krev tím, že pomáhá z těla odvádět toxické látky a přebytečnou vodu. Navíc jsou banány i díky obsahu pektinu vhodné pro štíhlou linii, protože brání buňkám ve vstřebávání nadbytečného množství tuku. Jestliže tedy uvažujete nad jarním detoxem nebo toužíte po štíhlejší postavě, banány jsou pro vás tou správnou položkou do vašeho jídelníčku. Určitě totiž oceníte i obsaženou vlákninu, jejíž příjem je nezbytný pro zdravé stravování a s ním spojené správné trávení potravin. Dopustit na banány nedají ani sportovci. Jsou totiž dobře stravitelné, a hodí se tak pro doplnění energie před, při nebo po tréninku, a jako bonus snižují riziko následných křečí. To, že jsou banány velmi zdravé, potvrdila i Jana Hajšlová, profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické v Českém rozhlase Dvojka: „Banány jsou bohatým zdrojem energie. Je to výborná svačina před sportovním výkonem. Jeden banán obsahuje desetinu doporučeného příjmu vlákniny. Žádný tuk.“

Banány jsou zdravé pro srdce

Nedostatek hořčíku často vede podle odborných studií až k srdeční arytmii. A protože banány jsou na hořčík bohaté, zařazujte je do jídelníčku co nejčastěji. Správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku pozitivně ovlivňuje také obsažený draslík, který podle vědců dokonce dokáže snížit riziko mrtvice a kardiovaskulárních chorob. Díky tomu, že banány neobsahují velké množství problematického sodíku, jsou vhodnou potravinou pro kardiaky.

7 důvodů, proč jíst zázvor každý den. Pomůže vám zlepšit zdraví nebo zhubnout

Také si občas rádi vychutnáte čaj z čerstvého zázvoru? Děláte dobře. Nejen, že pomůže od bolesti v krku, dokáže mnohem víc! Odhalíme vám, proč byste měli konzumovat zázvor každý den. Budete překvapeni, kolik plusů tato zázračná rostlina v sobě skrývá. Ne nadarmo by ho měla mít doma každá správná hospodyňka.
svetzeny.cz

Kdo by se měl vyhnout konzumaci banánů?

Banány jsou jedním z možných alergenů. Alergická reakce na banány se nejčastěji projevuje otokem a svěděním sliznic či kůže, případně trávicími obtížemi. Vzhledem k poměrně vysokému množství draslíku by banány mohly být rizikové pro pacienty s onemocněním ledvin, proto dbejte na doporučení lékaře.

Jaký banán vybrat?

Jestli konzumovat banán zelený nebo žlutý, záleží na vašich preferencích a dietních cílech. Zelený, tedy nedozrálý banán vás dobře zasytí a méně rozhoupe hladinu krevního cukru. Zralý žlutý banán obsahuje více cukru, hodí se proto k rychlému doplnění energie nebo jako přírodní sladidlo různých pokrmů či koktejlů. Další možností je sušený banán. Díky absenci vody se pyšní koncentrovanějším obsahem živin, takže se hodí mít je po ruce, když zrovna potřebujete extra dávku minerálů. Ale vyhněte se sušeným banánovým chipsům ze supermarketu, které jsou často smažené a uměle doslazované. Naopak přirozeně sušené banány bývají sladké a voňavé. Protože jsou nnesířené, bývají nahnědlé a překvapí vás svou měkkostí a žvýkavostí. Další možností jsou lyofilizované banány, které si díky šetrnému sušení mrazem zachovávají maximum živin, vůně i chuti. A co s přezrálými banány? Upečte si z nich třeba báječný banánový chlebíček!