Medvědí česnek používali už staří Keltové, aby se posilnili před bojem. Vy si jím pročistěte organismus, dodejte vitaminy a posilte imunitu. Právě teď si ho můžete natrhat v hájích a parcích.
Pro 4 osoby potřebujeme:
Na pesto: 3 snítky bazalky, 1 svazek medvědího česneku, 2 lžíce piniových oříšků, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 4 lžíce olivového oleje, sůl
Na polévku: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, ½ celeru, 100 g slaniny, 4 rajčata, 500 ml zeleninového vývaru, 150 g makaronů, 6 lžic pesta
Bazalku omyjeme, část odložíme na ozdobu, zbytek nakrájíme a spolu s česnekem, solí, oříšky a parmazánem rozmixujeme na hustou kaši. Postupně přiléváme olej a dál mixujeme. Pak dáme pesto chladit do lednice.
V kastrolu rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, kolečka mrkve, kostičky celeru a slaniny a vše opékáme 10 minut. Nakonec přisypeme nakrájená rajčata a zalijeme vývarem. Do vroucí polévky přidáme makarony a vaříme doměkka. Podáváme s pestem a zdobíme zbylými lístky bazalky.
Foto: Depositphotos (1)