Mistrovství světa v nealko koktejlech Mattoni Grand Drink 2016 skončilo vítězstvím Slováka Ladislava Doboše. Čech Achim Šipl byl druhý.
V napínavém barmanském finále před zraky zaplněného Staroměstského náměstí zvítězil drink s názvem A Touch of Spring.
Absolutním vítězem mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků Mattoni Grand Drink 2016 byl v neděli před půlnocí vyhlášen slovenský barman Ladislav Doboš. Vítězný koktejl A Touch of Spring kombinuje mrkev, anýz a fenykl. Díky výrazné chuti, lehkosti, nízké energetické hodnotě a efektnímu provedení splňuje všechny atributy moderní mixologie.
Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů probíhalo již od sobotního rána. První den bojovalo 23 barmanů z celého světa o postup do finálové pětice, mezi kterou se probojoval i český reprezentant Achim Šipl. Na konci sobotní barmanské soutěže vyhlásila porota také vítěze ve speciálních kategoriích: Nejlepší technika (Slovensko), Nejlepší design (Achim Šipl) a Nejlepší inovace.
Achim Šipl v dnešním finále poměřil své síly s barmany ze Slovenska, Lotyšska, Kypru a Filipín. Po celou dobu hodnotila výkony barmanů a chutě připravovaných koktejlů desetičlenná mezinárodní odborná komise.
„Musím říct, že se kvalita soutěžních drinků rok od roku zvyšuje a máme stále větší problém vybrat ten nejlepší. Úroveň soutěžících barmanů a inovativnost koktejlů dokazují, že nealkoholické drinky jsou trendy a mají svou budoucnost,“ ohodnotil kvalitu letošního ročníku Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace. Ocenil také netradiční suroviny: „Zaujalo mě například použití japonského yuzu nebo koriandr v promyšlených kombinacích. Všechny soutěžní koktejly byly letní a svěží a porota neměla snadné rozhodování. Sám bych těžko hledal svého favorita.“
Namíchejte si vítězný drink v pohodlí domova. Níže najdete recept.
Recept na vítězný koktejl:
Složení:
· 5 cl 100% mrkvové a jablečné šťávy Zdravo
· 1 cl posilujícího nápoje ze zázvoru a citronové trávy Bottle Green
· 1 cl anýzového sirupu Monin
· 0,5 cl čerstvé citronové šťávy
· 25 g čerstvého fenyklu
· 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
Ozdoba:
Mrkev, anýz, fenykl, ředkvička a červená řepa
Všechny ingredience promícháme v šejkru a servírujeme.