Zavřete oči a přivoňte si: ucítíte ananas, pomeranč, citron, jahody nebo černý rybíz. Ale když oči otevřete, spatříte některou z dobře známých bylinek – bazalku, mátu či šalvěj.
Exotické druhy a odrůdy s překvapivými vůněmi můžete pěstovat i u nás: některé na zahradě, ty teplomilnější raději v květináči. Stojí za to jimi obohatit tradiční bylinkovou zahrádku. Specializovaná zahradnictví nabízejí každý rok nové druhy a odrůdy.
„Ovocná“ šalvěj (Salvia dorisiana) pochází ze Střední Ameriky a od května do října se dobře cítí na slunné terase. Tady si kdykoli můžete natrhat pár lístků a podle odrůdy si vychutnat nezaměnitelné aroma ananasu, sladkých broskví nebo černého rybízu. U ananasové šalvěje (Salvia elegans ‚Scarlet Pineapple‘) si musíte na ohnivě červené květy počkat až do října, ovšem na světlém místě pro přezimování s teplotou 5–10 °C je lze obdivovat po mnoho týdnů. Na jaře tyto až 1,5 m vysoké keře výrazně zastřihněte a přesaďte je do nádoby o něco větší.
Citronová máta (Mentha x piperita var. citrata, syn. Mentha citrata) je naopak mrazuvzdorná a daří se jí také v polostínu. Na rozdíl od většiny bylinek se cítí dobře ve vlhké půdě bohaté na živiny. Všechny ovocné máty mají malý obsah mentolu, a tedy méně výraznou peprmintovou chuť. Zato u nich převažují jiné silice: ty rozhodnou, jestli ucítíme vůni jablek, banánů nebo grapefruitu. Druhy s malým vzrůstem, jako je jahodová máta, mají menší sklony k bujení a hodí se do květináčů a balkonových truhlíků.
Také v případě bazalky je na výběr kromě těch mediteránních stále víc exotických odrůd. Vyzkoušejte odrůdu s citronovou vůní ‚Lime‘ a doplňte ovocnou chuť letních receptů sladkou anýzovou thajskou bazalkou nebo skořicově vonící bazalkou ‚Cinamonette‘. Stejně jako u klasické odrůdy ‚Genovese‘ se vysévají do misek, semena se lehce zatlačí a až do vyklíčení udržují vlhká. Pokud semenáčky přesadíte do květináčků, jakmile vytvoří čtyři listy, vyrostou silné rostliny. Dále je můžete pěstovat v květináčích, v záhonu se ale rozvíjejí lépe a odolávají chorobám.
Extra tipy:
* Mladé listy jahodové máty (Mentha ‚Erdbeerminze‘) připomínají chutí zralé jahody, vůně je spíš mátová. Hodí se k dochucení osvěžujících nápojů.
* Bazalka pravá ‚Citriodorum‘ (Ocimum basilicum) nebo odrůda ‚Lime‘ šíří čistou vůni citronů – je skvělá do ledového čaje.
* Šalvěj skvostná ‚Scarlet Pineapple‘ neboli ananasová (Salvia elegans), šalvěj Greggova ‚Icing Sugar‘ neboli broskvová (Salvia greggii) a šalvěj drobnolistá neboli černorybízová (Salvia microphylla) krásně kvetou a pokrmům dodají originální příchuť.
Foto: Depositphotos (1)