Jak se říká – do žen a do melounů nevidíš. Při nákupu sázíte do značné míry na štěstí. U melounů z vlastní úrody je důležité umět zvolit správný čas sklizně.
Zralost vodních ani cukrových melounů se nepoznává právě snadno. V zásadě platí, že melouny dozrávají 90 až 110 dní po výsevu. Kůra vodních melounů téměř nemění barvu, a tak musí informaci o zralosti podat zkouška poklepem. Zralé plody vydávají při poklepání tlumený zvuk. V té době začínají také žloutnout listy v blízkosti plodu, výhon zasychá a ploška kůry, která spočívá na zemi, se z bílé vybarví dožluta.
Známkou zralosti je odlučující se stopka. Cukrové melouny (například ‚Ananas‘, ‚Solartur‘, ‚Hale’s Best Jumbo‘) mají hladkou, žebrovanou nebo síťovanou kůru. Sklízejí se, když se kůra zbarví dožluta a kolem stopky se utvoří kruhovitá trhlina. Dokonale zralé jsou, jakmile se plod od stopky uvolní a z místa po obvodu stopky vystoupí několik kapek cukrové šťávy.
Foto: Depositphotos (1)