Bez černý leckdo považuje za plevel přitahující mšice, ale jakmile rozkvete, uchvátí nás půvabem květů i omamnou vůní. Navíc je velmi zdravý.
Sklizeň bezového květu se vyplatí zvlášť u vyšlechtěných odrůd s velkými květenstvími. Stříhejte je za suchého počasí, déšť spláchne pyl a s ním většinu aromatických látek. Vhodnou dobou je dopoledne či pozdější odpoledne, neboť prudké polední slunce snižuje obsah účinných složek. Květenství před zpracováním neoplachujte, stačí je důkladně vyklepat a jednotlivé zhnědlé kvítky vystříhat malými špičatými nůžtičkami. K sušení chocholíky rozprostřete na hrubý ubrus nebo na sušicí rám s napnutou gázou. Usušte je jen tak, aby šustily, nesmějí zhnědnout. Pak kvítky odtrhněte z třapin a uložte do sklenic se šroubovacím víčkem. Čaj ze sušeného bezového květu má preventivní účinek proti nachlazení a snižuje horečku.
Foto: Depositphotos (1)