Takto by měla být mouka správně skladována
Mouka se používá při vaření i pečení a je velmi všestranným pomocníkem. Někteří ji necháváme v obalu ve spíži, zbytek si ji přesype do speciální nádoby. Obecně by měla být mouka skladována na chladném a suchém místě. Zdá se vám spíž nebo kuchyňská skříňka nejlepší místo? Ne tak docela!
Takto se správně skladuje mouka
Někteří odborníci se domnívají, že mrazák je ideální místo pro uchovávání mouky. Je důležitý předem přemístit mouku do vzduchotěsné nádoby, protože klasické papírové obaly na mouku v mrazáku navlhnout a mouka se může zkazit. Nebojte se, i přes nízké teploty se dá s moukou ihned pracovat – protože neobsahuje žádnou vlhkost, neztuhne balíček ani v mrazáku.
Výhody
1. Prodloužená trvanlivost
Po otevření pšeničné mouky je doba trvanlivosti přibližně rok. Mnoho celozrných a speciálních mouk má dokonce kratší trvanlivost, protože obsahuje nenasycené oleje, díky nimž může mouka rychleji žluknout. V mrazáku se proti tomu životnost zvyšuje až o rok, což znamená, že například pšeničnou mouku lze po otevření uchovávat až dva roky. Zmrazení je dobrý nápad, zejména u drahých speciálních mouček, které se používají jen zřídka.