Existují potraviny, které je lepší nezmrazovat
Pokud vaříte hodně často a jídlo vám zbývá, nejlepším řešením je zmrazení. Nemusíte zbytečně vyhazovat jídlo a v domě máte vždy něco k snědku. Přesto existují potraviny, které by bylo lepší do mrazničky nevkládat.
Cuketa, rajče, okurka
Žádné ovoce ani zelenina, které má vysoký obsah vody, by neměla být zmrazena. Výsledkem je velký kus ledu, který po rozmrazení vytvoří z naší zeleniny gumovou nepoužitelnou věc. Zelenina klasicky vydrží v lednici několik dní, pokud ji chcete zamrazit, nakrájejte ji na malé kousky, udrží se potom zmrazená v lepším stavu. Jako pyré lze bez problému skladovat v mrazáku také cuketu, rajče a okurku.
Mléčné výrobky
Pokud chcete k vaření používat pouze potraviny jako jogurt, majonéza, tvaroh nebo zakysaná smetana, můžete vše bez problémů zmrazit. Pokud však chcete tyto potraviny jíst jednotlivě, měly by být čerstvé! Protože při zmrazování mléčných výrobků se ukládá voda, která mění konzistenci a výrobek již nevypadá moc chutně. Sýr naopak v mrazáku ztrácí vlhkost a stane se extrémně suchým. Tvrdý sýr by měl být před zmrazením nastrouhán.
Syrové brambory
Jakmile syrové brambory zmrznou, uvnitř se vytvoří malé ledové krystaly. Když se brambory potom rozmrazí, změkčí se a budou kašovité. Pokud zmrazíte vařené brambory, je to rozhodně lepší varianta než syrové, ale i tyhle budou po rozmrazení malinko měkčí. Nejlepší je brambory skladovat v papírovém sáčku na suchém a tmavém místě (např. v kuchyňské skříňce). Vydrží tam několik týdnů a po uvaření budou lahodné!
Vejce
Syrové vaječné bílky a žloutky, tedy tekutiny ve vejci, se po zmrazení roztáhnou a způsobí prasknutí skořápky. Nejen, že to způsobí velký nepořádek, ale také zajistí, že vejce začne hnít a zanechá ve vaší mrazničce velmi nepříjemný zápach. Ani vařená vejce nejsou vhodná ke skladování v mrazáku. Pokrmy, které obsahují vejce, byste měli jíst hned a ne je dávat do mrazničky.
Potraviny obsahující tuky
Mleté maso, uzeniny, grilované maso nebo ryby můžete bez problémů zmrazit, přesto byste měli věnovat pozornost datu minimální trvanlivosti. Protože tuk zmrzne v mrazáku, a pokud se už bakterie v mase vytvořily, budou se po rozmrazení vesele množit dál.