Pro sladkou, a přitom zdravou dobrotu nemusíte jen do obchodu. Můžete se pokusit vypěstovat si teplomilné cukrové melouny ve skleníku – podobně jako rajčata a okurky.
Semena melounů zapíchejte 4 až 6 týdnů před výsadbou jednotlivě do malých květináčů naplněných substrátem pro výsevy. Ideální teplota pro klíčení je od 22 do 25 °C. K přesazování přikročte nejdříve v půli května – mladé rostlinky vysazujte do půdy dostatečně obohacené kompostem. Rostliny jednoletých melounů se buď plazí po zemi, anebo – máte-li nedostatek místa – je můžete vyvést po napnuté šňůře směrem vzhůru.
V následujících dnech je nezbytné starat se o rovnoměrný přísun vláhy, nikdy však rostliny nenechte stát delší dobu v mokru. Během června, když mají rostliny vytvořeny 3 až 4 listy, zaštipujte špičky výhonů – podpoříte tak tvorbu samičích květů, a tím také plodů. Jestliže odstraníte děložní lístky, zajistíte dostatečný přísun čerstvého vzduchu do spodních partií rostlin.
Během léta pak zaštípněte všechny postranní výhony za třetím nebo čtvrtým listem. Na jedné rostlině nechte dozrávat nanejvýš 4 až 6 melounů. Zrající plody podložte slámou, aby se nedotýkaly vlhké země. Melouny pod sklem dozrají během srpna.
Foto: Depositphotos (1)