Ať už vám zbyde lógr z turka, sedlina z přefiltrované kávy nebo z poctivého presa, nevyhazujte je. Zbytky pomletých kávových zrn totiž mají mnoho benefitů, které ještě můžete využít. Minimalizujete tím odpad z kuchyně a získáte stoprocentně přírodní preparát s širokými možnostmi využití.
Lógr jako čistič připálených hrnců
Komu se někdy nepřipeklo jídlo v pekáči nebo nepřipálil hrnec. Než na spáleninu vezmete drátěnku, která by povrch mohla poškrábat, zkuste právě kávovou sedlinu. Naneste ji na nečistotu a houbičkou rozetřete, pomůže spáleninu rychleji uvolnit.
Lógr jako hnojivo a ochrana před škůdci
Neváhejte přidat zbylou sedlinu na záhony s květinami i zeleninou na zahradě i k vašim pokojovkám. Káva je bohatá na řadu živin, určité množství si zachová, i když ji proženete horkou vodou. Půdě dodá prospěšné minerály, jako dusík, vápník, železo a fosfor. Navíc přitahuje žížaly a červy, které zeminu prokypří. Její odér naopak odhání od rostlin škůdce, třeba otravné mšice a octomilky. Pokud vám doma zbývá kávové sedliny větší množství, klidně ji vyhazujte do kompostu.