Používejte sporák a troubu úsporněji
Pokud vypnete plotýnku elektrického sporáku o něco dříve, teplo na plotýnce postačí k dokončení všeho, co zrovna vaříte. Musíte jen vychytat, o kolik dříve musíte plotýnku vypnout. Někteří výrobci sporáků dávají tyto postupy do návodů k jednotlivým modelům. Stejným způsobem můžete ušetřit i při pečení v troubě. Při pečení dvířka trouby neotvírejte, pokud to není nezbytně nutné, jelikož prudce klesá teplota v troubě, která se pak musí opětovně dorovnat. Vyzkoušejte si, kdy je nejvhodnější vypnout troubu, aby se jídlo dopeklo i ve zbytkovém teplu, které se v zavřené troubě drží ještě dlouho po jejím vypnutí. Pokud si ohříváte nebo vaříte něco malého, použijte menší spotřebič, jako je například mikrovlnná trouba, která neslouží pouze k ohřevu již hotových pokrmů. Spotřebovává totiž podstatně méně elektřiny než klasická trouba.