Která strana alobalu hřeje?
Jistě jste si už všimli, že alobal má dvě různé strany, lesklou a matnou. Souvisí to se způsobem jeho výroby, kdy se hliníkové pláty válcují mezi leštěnými ocelovými válci a pomocí tepla a tlaku se natahují. Pro to, aby vznikl velice tenký alobal, musí být mezi válci čím dát tím menší mezera. Tímto způsobem se válcují vždy dvě vrstvy hliníku najednou, aby nedošlo k prasknutí. Jedna vrstva se tedy dotýká druhé a ta opačná se zase dotýká kovového válce. Výsledkem je fólie s jednou stranou matnou a druhou lesklou. Ale jak je to s použitím? Lesklá strana lépe odráží teplo, matná ho naopak propouští. Z toho vyplývá, že když budete chtít uchovat jídlo teplé co nejdelší dobu, zabalte ho do alobalu matnou stranou dovnitř. A naopak, až budete chtít grilovat maso nebo zeleninu v alobalu, zabalte je do alobalu tak, aby matná strana směřovala ven.