Pro otevření konzervy zvolte vhodnou lžíci
Prvním krokem k otevření konzervy pomocí lžíce je mít k dispozici vhodnou lžíci. Ideální je lžíce z pevného materiálu se silnější rukojetí a užší lžící. Rozhodně si na otevírání konzervy neberte hliníkovou lžíci, kterou tlakem snadno ohnete a zničíte. Také si pochopitelně neberte oblíbenou nebo ozdobnou lžíci, kterou nechcete zničit.
Konzervu před jejím otevřením důkladně očistěte
To byste ostatně měli dělat i v případě, že máte k dispozici otvírák na konzervy. Nikdy totiž nevíte, kde se konzerva v obchodě ve skladu válela. Očistěte ji od nečistot a opláchněte především víko, které se chystáte otevřít, a které by mohlo přijít do styku s potravinou uvnitř. Dále zkontrolujte, zda se na konzervě nenachází ostré hrany, o které byste si při jejím otevírání mohli ublížit.
Pusťte se do otevírání konzervy pomocí lžíce
Nejprve lžíci pevně uchopte tak, že budete svírat její spodní část i rukojeť. Pro větší bezpečí si můžete vzít rukavici. Druhou rukou poté pevně uchopte plechovku. Lžící poté začněte pomalu, ale silně třít podél okraje plechovky tam a zpátky. Tlačte pěkně tam a zpátky v jednom místě, abyste vytvořili drážku. Pokračujte, dokud se vám nepodaří v plechovce udělat dírku. Pak použijte okraj lžíce k tomu, abyste vzniklou dírou krájeli víčko plechovky po celém obvodu. Když se dostanete téměř k počátečnímu bodu, můžete víčko snadno otevřít. Buďte však opatrní, protože otevřením plechovky tímto způsobem vznikne velmi ostrá hrana na víčku i na plechovce.