1. Dejte přednost lokálním vínům
Víno z druhého konce světa urazí tisíce kilometrů, než se dostane na váš stůl, a jeho přeprava přispívá k výrazným emisím skleníkových plynů. „Víno z Chile, Kalifornie nebo Austrálie musí překonat obrovské vzdálenosti, což výrazně zvyšuje jeho uhlíkovou stopu. Naopak lokální vína mají tu výhodu, že necestují přes půl světa,“ vysvětluje Jakub Humaj z Mendelovy univerzity v Brně, který se zabývá ekologickými dopady výroby vína. Výběrem lokálního vína s označením Vína z Moravy, vína z Čech nejen snížíte uhlíkovou stopu, ale zároveň podpoříte české a moravské vinaře i místní ekonomiku.
2. Hledejte ekologická vinařství
Jak poznat vinařství, které zavádí ekologické postupy? Hledejte certifikace, jako je BIO, biodynamika nebo EKOVÍN, které garantují šetrný přístup k přírodě. „V rámci svazu EKOVÍN klademe důraz na komplexní přístup k udržitelnosti, který zahrnuje snižování uhlíkové stopy formou podpory biodiverzity, regenerativních přístupů k půdě a využití obnovitelných zdrojů energie,“ uvádí Tomáš Richter, tajemník svazu EKOVÍN, který podporuje a propaguje ekologickou produkci hroznů a vína v České republice.
3. Podporujte vinařství, která se aktivně snaží snížit emise CO₂
Ekologická odpovědnost není jen na straně výrobců – velký vliv mají i samotní spotřebitelé. Když budeme upřednostňovat vína od vinařů, kteří snižují uhlíkovou stopu, podpoříme změnu celého odvětví. „Naši vinaři si uvědomují rostoucí důraz na ekologickou odpovědnost a řada z nich už podniká konkrétní kroky ke snižování emisí CO₂,“ dodává Richter. Mezi ně patří také přechod na mechanickou nebo biologickou ochranu révy, využívání zeleného hnojení, precizní hospodaření s vodou nebo optimalizace logistiky.
4. Zajímejte se o technologické inovace
Například ve vinařství Vinné sklepy Kutná Hora ukládají uhlík do půdy pomocí biouhlu a podporují lokální dodavatele. Vinařství Holánek zase snižuje produkci CO₂ ozeleněním meziřadí a dalšími ekologickými postupy při pěstování vinné révy. „Vinařství, která se zaměřují na ekologické inovace, mají velkou příležitost. Transparentní komunikace o těchto krocích může být pro vinaře zároveň i konkurenční výhodou,“ dodává Humaj.
Jednou z nejnovějších inovativních technologií je jímání kvasných plynů. To umožňuje efektivní zachytávání oxidu uhličitého, který se uvolňuje během fermentace vína, a jeho následné využití například k sycení vín. Vinný dům v Bzenci je jediné vinařství v Evropě, které tuto metodu využívá v plném rozsahu. „Produkce CO₂ v našem vinařství je tak velká, že jsme schopni nasytit až 32 milionů litrů perlivých nápojů,“ říká Dušan Černoch, jednatel Vinného domu. Tato technologie tak nejen šetří CO₂, ale také zlepšuje kvalitu perlení v nápojích.
Připojte se k českým vinařstvím, která kladou důraz na udržitelnost. Vaše volba certifikovaných vín s logem EKOVÍN a podpora lokální produkce může skutečně změnit svět k lepšímu. Víno, které je dobré nejen pro vaše chuťové buňky, ale i pro planetu, vám přinese dvojnásobnou radost z každého doušku!
O Vinařském fondu
Vinařský fond byl zřízen zákonem o vinohradnictví a vinařství v roce 2002. Vzorem byly obdobné instituce v sousedních vinařských zemích (Německu a Rakousku). Hlavní náplní jeho činnosti do vstupu ČR do EU byla podpora výsadby vinic. Od roku 2004 Fond podporuje marketing vína, rozvoj vinařské turistiky a informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství. Stěžejní aktivitou Fondu je komunikační kampaň značky „Vína z Moravy, vína z Čech,“ která zastřešuje vína domácí produkce. Speciálním a velmi úspěšným projektem je „Svatomartinské,“ tj. uvedení mladých vín pod společnou značkou na trh každoročně 11. 11. Další komunikační aktivity v rámci kampaně „Vína z Moravy, vína z Čech“ se soustředí na propagaci růžových, resp. červených vín. Fond dále podporuje realizaci řady akcí spojených s vinařskou tematikou po celé republice (výstavy, vinobraní, otevřené sklepy, semináře, tiskoviny atd.).