Co pečivo obsahuje
Celozrnnost pečiva si můžete ověřit, pokud ho rozlomíte. V obchodě sice pečivo rozlomit nemůžete, ale pokud to uděláte doma, budete vědět, zda příště raději nesáhnout po jiném druhu. U celozrnného pečiva hledejte zbytky slupek, klíčků, otrub a zrníček. Orientovat se můžete také podle uvedeného složení na štítku. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Pokud bude na prvním místě ve složení uvedena klasická bílá mouka, tak si můžete být jisti, že pečivo není celozrnné.
Také pečivo, které je hojně posypáno semínky a je označeno jako vícezrnné, nemusí být celozrnné.
A v poslední řadě cereální pečivo neznamená celozrnné pečivo. Cereální znamená, že je výrobek z obilovin a je jedno, jestli z celých, anebo pouze z bílé vymleté mouky. „Tmavé mouky jsou výživově daleko bohatší. Mají daleko více minerálních látek, několikanásobně více vitaminů atd. Obilné zrno totiž má ty nejvýživnější složky pod obalem. Během mletí se ale roztrhne a vydrolí se vnitřek, tedy pekařsky užitečná bílá mouka,“ uvedl v Českém rozhlasu Dvojka Josef Příhoda z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.