Důkladně vejce očistěte
Pro dosažení toho nejlepšího výsledku použijte pro přírodní barvení vejce s bílou skořápkou, na kterých budou přírodní barvy lépe vidět. Nejprve si důkladně umyjte ruce a poté na tvrdo uvařená či vyfouklá vejce umyjte houbičkou a saponátem na nádobí.
Připravte si lázeň
Pokud chcete dosáhnout opravdu intenzivních barev, musíte si připravit silný barvící odvar. Vejce by se v připraveném odvaru měla vařit alespoň deset minut a poté zde nechat vychladnout. Ideální je ovšem nechat vejce v lázni přes noc. Pro každou barvu budete potřebovat stejný základ, který tvoří půl litru vody, lžíce octa, půl lžička soli a barvící materiál, který si vyberete ze seznamu níže. Všechny suroviny poté svaříte, dokud barvící materiál nepustí co nejvíce barvy. Obvykle stačí tyto suroviny vařit asi 15 minut.
- červená – dvě nakrájené červené řepy
- červenohnědá – slupky ze dvou červených cibulí
- hnědá – půl šálku sypané kávy nebo dvě lžíce sypaného černého čaje
- modrá – čtvrt hlávky červeného zelí nebo dvě hrsti borůvek
- žlutá – slupky ze dvou žlutých cibulí nebo dvě lžičky kurkumy
- světle zelená – pět lžic kmínu nebo dvě hrsti sušeného lipového květu
- zelená – dvě hrsti kopřiv nebo pažitky nebo půlka špenátového protlaku