Od volských ok přes palačinky až k bifteku – jestli se vám povedou, záleží nejen na vašem kuchařském umu, ale také na kvalitě nádoby, v níž je připravujete. Jakou vybrat?
V malé kuchyni, ale i na chatě či chalupě, kam se nevejde sporák, oceníte pánev elektrickou, kterou znaly jako remosku už naše babičky. Ryze český produkt se vyrábí dodnes a je oblíbený i v Británii.
Titanová pánev není nejlevnější, ale vyplatí se. Jídlo na ní můžete připravit i zcela bez tuku. Nelze ji však používat na indukčním sporáku.
Nerezová pánev je vyráběna z ušlechtilé oceli. Hodí se ke smažení, pečení i dušení. Je odolná vůči poškrábání a není drahá.
Teflonová pánev má nepřilnavý povrch, který vyžaduje šetrné zacházení – používejte proto jen dřevěnou vařečku a obracečku. Zapomeňte na kovové náčiní, pánev by znehodnotilo. Výhodou je její nižší cena.
Pánev wok je z černé oceli, má vysoké okraje a je potažena nepřilnavou vrstvou teflonu. Hodí se pro přípravu asijských exotických pokrmů. Její používání i údržba jsou velmi jednoduché, proto je pánev oblíbená na celém světě.
Keramická pánev je považována za nejzdravější. Má antiadhezní povlak, který je odolný vůči vysokým teplotám i vůči mechanickému opotřebení. Je vhodná na plynové, sklokeramické i elektrické sporáky včetně indukce. Má dvojité indukční dno, které umožňuje dvakrát rychlejší přípravu, a tím spoří energii. Povrch keramické pánve je hladký a dobře se udržuje.
Foto: Depositphotos (1)