Stejně jako párujete například jídlo a víno na základně společných aromatických rysů, můžete totéž zkusit s kávou a čokoládou.
Jak v kávě, tak v čokoládě totiž najdete obrovské množství odstínů chutí a vůní, které spolu dokážou ladit nebo se vzájemně rozladit. Káva je běžným doplňkem sladkých pokrmů, především dezertů a zákusků. Hodí se k nim proto, že sama vlastně pochází z ovoce (kávové boby jsou opravdu „ovoce“!), takže v ní dominuje sladkost. Už to, že volíte k dezertu kávu, je tedy vlastně základní kávové párování.
Ideálním společníkem tohoto nápoje je ale čokoláda. Stejně jako u kávy je i chuť různých čokolád odlišná (záleží to například na původu kávových bobů či jejich zpracování). Pro kombinování s kávou byste vždy měli vybírat jen kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa – u těch lze jasně rozeznávat primární chutě kávových bobů, které se od sebe výrazně liší. „U kávy je pak třeba pro párování volit jako metodu přípravy spíše filtr než espresso, protože v ní nejsou chutě tolik koncentrované a můžete je vychutnat a poznat,“ dodává k základním pravidlům Jaroslav Tuček, spoluzakladatel české lokální pražírny výběrové kávy Doubleshot (www.doubleshot.cz).
Foto: Depositphotos (1)