U nás patří pomeranče mezi nejoblíbenější ovoce zimních měsíců. Přesto toho o nich moc nevíme a obvykle nevyužíváme všechny možnosti, které nabízejí.
* Plod pomerančovníku pravého je s největší pravděpodobností hybrid pomela a mandarinky a kultivován byl před 4500 lety v jižní Číně a severovýchodní Indii. Do Evropy pak byly pomeranče dovezeny až v 15. století portugalskými obchodníky a odsud se rozšířily na oba americké kontinenty.
* Dnes se pomeranče pěstují ve všech subtropických oblastech světa a patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Mezi největší producenty patří zejména Brazílie, USA, Indie, Itálie, Španělsko, Čína a Mexiko.
* Vyzrálý pomeranč obsahuje přibližně 85 % vody, zbytek hmotnostního podílu je tvořen živinami, zejména sacharidy. Pomeranče a další citrusové plody, například grepy, citrony či mandarinky, jsou doporučovány jako významný přísun vitaminu C. Ve 100 g čerstvého pomeranče ho nalezneme přibližně 60 mg, což pokrývá celodenní potřebu dospělého člověka. Kromě toho pomeranče obsahují ještě selen, draslík, vápník, železo, hořčík a také pektin, který je vhodný pro snížení cholesterolu.
* Zdraví prospěšné látky jsou ukryty nejen v dužině plodu a čerstvé šťávě, ale dokonce i v membránách mezi jednotlivými stroužky. Je proto ideální konzumovat pomeranč celý, nikoli „jen“ popíjet vymačkanou šťávu.
* Pomeranče našly široké uplatnění i v moderní gastronomii a jsou součástí nejen sladkých, ale i slaných pokrmů. Jejich aroma perfektně doplňuje a křehčí například chuť drůbežího masa a zvěřiny a jsou výtečné k přípravě pikantních omáček a zálivek.
Foto: Depositphotos (1)