Frappé je oblíbeným kávovým nápojem horkých dní. Vzniklo v padesátých letech v Řecku a servíruje se v užší vyšší sklenici s brčkem.
Obvykle si ho dáváme v kavárně, ale můžeme si ho připravit i doma. Jak na to, nám poradil Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.
Do šejkru vložíme 2 lžičky instantní kávy, trošku horké vody, 2–3 kostky ledu a dle libosti cukr (místo něj můžeme zkusit třeba vanilkový nebo karamelový sirup). Mixujeme, dokud se vše nepromění v pěnu. Frappé lze vylepšit půl deci plnotučného mléka, lžičkou smetany, popřípadě zmrzliny. Místo šejkru se dá použít i tyčový mixér. Obsah následně přelijeme do sklenice o objemu 0,25 l, přidáme 2 kostky ledu, a je-li potřeba, dolijeme ledovou vodou a lehce promícháme. Servírujeme s brčkem.
Foto: www.crosscafe.cz (1)