Příprava domácího másla je jednodušší, než byste si mysleli. Zato chuť vás dostane – kdo jednou zkusil, nebude chtít jinak!
Na 1 dávku potřebujeme: 500 ml smetany ke šlehání
Smetanu ke šlehání nalijeme do vysoké nádoby a elektrickým ručním šlehačem šleháme, dokud nezačne smetana hrudkovatět a z podmáslí se nezačnou oddělovat kousky tuku. V tu chvíli přestaneme šlehat a podmáslí slijeme do připravené nádoby.
Velmi dobře si umyjeme ruce – střídavě teplou a studenou vodou. Poté ze vzniklého másla vymačkáme rukama zbytek tekutiny. Pak opět krátce prošleháme a vymačkáme. Hrudku másla propláchneme ledovou vodou – přibližně třikrát, dokud z ní neteče pouze čistá voda.
Naposledy máslo vymačkáme a necháme v misce vychladit.
Náš tip: Připravte si tzv. přepuštěné máslo – je zdravější, déle vydrží a nepřepaluje se. Stačí máslo velmi pomalu rozehřívat a postupně z povrchu sbírat zpěněnou syrovátku. Nakonec znovu vychladíme.
Foto: Archiv Burdy (1)