Milujete sladké? 5 zdravějších variant, kterými můžete nahradit bílý cukr
To, že nám cukr po zdravotní stránce moc neprospívá, je známo. Pokud si ale bez sladkostí nedokážete představit život, můžete sladit speciálními sladidly. Používají se stejně jako cukr a med a jejich nabídka je široká. Zkuste své oblíbené nápoje nebo moučníky osladit přírodními sirupy, které vám možná zachutnají více než "obyčejný" bílý cukr.
Javorový sirup zná asi každý. V obchodech ale seženete i jiné přírodní sirupy či obilné slady, které kromě toho, že dodají jídlu sladkou chuť, poskytují tělu i hodně vitaminů a dalších živin. Jsou tak mnohem zdravější než obyčejný bílý rafinovaný cukr. Navíc některé z nich mají zajímavou chuť, která ještě výsledný pokrm vylepší. Přírodní sirupy koupíte většinou v prodejnách se zdravou výživou, ale i v supermarketech. Víte, jaký zvolit?
● Javorový sirup
Tuto kanadskou specialitu si lidé dávají hlavně na lívance. Vyrábí se z mízy javoru cukernatého. Mívá různou barvu. Nejkvalitnější jsou sirupy světlé, ty tmavé mají intezivnější chuť.
● Agávový sirup
Pochází z rostliny agáve, což je druh mexického sukulentu, z něhož se pálí i tequila. Obsahuje velké množství ovocného cukru, je řidší a má vysokou sladivost.
● Obilné sirupy
Vybírat můžete mezi sirupem pšeničným, ječným se sladem nebo špaldovým. Lze je použít na pečení i jimi zalít třeba cereálie s jogurtem k snídani. Chuťově je nejméně výrazný pšeničný sirup, zvláštní příchuť má sirup sladový.
● Rýžový sirup
Vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu, je vhodný i pro diabetiky, má světlejší barvu, jeho aroma však není příliš výrazné.
● Ovocné sirupy
Nejčastěji se setkáte se sirupem datlovým či švestkovým. Hodí se do ovocných dezertů.