Není olej jako olej: Které jsou nejkvalitnější?
Že je zdravější v jídelníčku preferovat rostlinné oleje před živočišnými tuky, dnes ví každý. Avšak méně už je známo, že kvalita nejen z kuchyňského, ale i ze zdravotního hlediska je značně rozdílná.
* Řepkový olej
Obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, a to ve výhodném poměru omega-6 a omega-3. Má široké možnosti uplatnění v teplé i studené kuchyni, díky neutrální chuti se hodí do slaných i sladkých pokrmů.
Hodnocení:
Zdravotní přínos *****
Kuchyňské možnosti ****
* Olivový olej
Rovněž obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, a to ve výhodném poměru omega-6 a omega-3. Je velmi vhodný pro studenou kuchyni (extra panenský), zejména středomořského typu, ale vhodně se uplatní i v teplé kuchyni (panenský). Chuťově je velmi výrazný, což je někdy výhoda, jindy však nevýhoda.
Hodnocení:
Zdravotní přínos *****
Kuchyňské možnosti ***
* Sójový olej
Dosti vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6. Je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.
Hodnocení:
Zdravotní přínos ****
Kuchyňské možnosti **
* Lněný olej
Dosti vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3. Je vhodný výhradně pro studenou kuchyni. Rychle se kazí.
Hodnocení:
Zdravotní přínos ****
Kuchyňské možnosti *
* Slunečnicový olej
Poměrně vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-6. Je vhodnější na studenou kuchyni.
Hodnocení:
Zdravotní přínos ***
Kuchyňské možnosti **
* Kokosový olej/tuk
Převažují v něm nasycené mastné kyseliny, které bychom měli omezovat. Zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin obsahuje jen velmi málo. Hodí se výhradně na teplou kuchyni, snese i vysoké teploty.
Hodnocení:
Zdravotní přínos – – –
Kuchyňské možnosti *
Foto: Depositphotos (1)