Víte, proč se v nápojových lístcích objevuje jak varianta cidre („sídr“), tak cider („sajdr“)? Protože jde o dva různé nápoje!
Cider i cidre jsou sice oba lehce alkoholické perlivé nápoje z kvašené jablečné šťávy, ale jinak se liší metodou výroby, složením i chutí. A také původem: cider – sajdr je Angličan, cidre – sídr Francouz…
Anglický cider se vyrábí z jablečné šťávy nejen čerstvé, ale i z ředěných koncentrátů nebo sušené šťávy rozpuštěné ve vodě. Kvasí rychle (jen pár týdnů) a poté se dochucuje, doslazuje a pasterizuje. A také se obvykle sytí oxidem uhličitým, aby perlil. Prodává se v lahvích různých velikostí, ale i v plechovkách či keg sudech. Chuťově připomíná ovocné pivo.
Francouzský cidre se naproti tomu vyrábí jen z čerstvého jablečného moštu a zraje dlouho (6–8 měsíců). Žádná sladidla ani jiná aditiva u něj nejsou povolena a je nepasterizovaný. Jeho perlení vzniká tím, že dlouho zraje ve skleněné lahvi pod uzávěrem. V ničem jiném než v lahvi (a to pouze 0,75 l) byste ho také neměli koupit. Chuťově je bližší perlivým a šumivým vínům. Více informací a možnost zakoupit tradiční cidre, avšak z českých jablek, naleznete na www.cidrerie.cz.
Foto: www.cidrerie.cz (1)