Chutná celý rok, ale v chladných zimních dnech nejvíc. Ještě lepší než ta koupená je ovšem domácí. Zkuste to – příprava není nijak složitá.
Na domácí klobásu nakrájíme na kostky 1 kg vepřového plecka nebo krkovice, přičemž vykrájíme veškeré tučné maso, které odložíme stranou. Libové kostky masa osolíme a necháme odležet v chladu jeden den. Poté je ochutíme muškátem a mletým bílým pepřem, promícháme a umeleme najemno. K mletému masu přidáme dvě housky nakrájené na malé kostičky, zalijeme 150 ml smetany a necháme nasáknout. Rukama směs dobře hněteme a postupně přiléváme 80 ml suchého bílého vína. Nakonec do směsi vmícháme tučné maso a vše ještě jednou umeleme. Vepřová střívka (k dostání např. v Makru) promneme s trochou rostlinného oleje a pomocí nástavce na mlýnek nebo řeznickou nabíječkou je naplníme připravenou masovou hmotou. Lze použít rovněž skopová střívka, která koupíme v řeznictví.
Foto: Archiv Burdy (1)