Brambory netradičně 1: Kuličky se slaninou
Jablka chudých, zemáky, erteple… Tak i všelijak jinak se říkává bramborám. Je škoda odsoudit je do role „pouhé“ přílohy. Dříve bývaly i hlavním jídlem, zkusme to i dnes!
Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g oloupaných brambor (varný typ B), 125 g anglické slaniny nakrájené na plátky, 1 větší červenou cibuli, 50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje, 3 větvičky hladkolisté naťové petržele, 1 vejce, 1 lžíci másla, špetku kmínu, mletý pepř, sůl
Brambory nakrájíme na větší kousky, zalijeme je vodou, osolíme, přisypeme kmín a vaříme asi 17 minut doměkka. Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zvolna osmahneme v pánvi na lžíci rozpáleného oleje dosklovita. Přisypeme nakrájenou slaninu a společně zvolna opékáme dalších asi 4–5 minut. Petrželku omyjeme, vodu otřepeme, lístky otrháme a nasekáme najemno. Vychladlé brambory rozmačkáme, vmícháme k nim zchladlou cibulovou směs a petrželku a těsto mírně osolíme. Nakonec přilijeme rozšlehané vejce, opepříme a vše dobře promícháme.
Mírně navlhčenýma rukama vytvarujeme bramborové kuličky o průměru asi 3 cm a opečeme je ze všech stran v hlubší pánvi na rozpáleném oleji a másle dokřupava.
Pokud se nám zdá bramborová směs příliš řídká, můžeme ji zahustit například nastrouhaným čerstvým pečivem.
Foto: Archiv Burdy (1)