Ke Dni matek určitě patří nějaká hodně slavnostní sladkost. Dá sice trochu víc práce, ale určitě potěší. A které ženě by nechutnala kombinace jahod a čokolády?
Na 16 kousků potřebujeme:
Na těsto: tuk a mouku na plech, 3 vejce, 180 g změklého másla, 60 ml melasy, 120 g krupicového cukru, 180 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 50 ml mléka, sůl
Na krém: 320 ml mléka, 1 pudinkový prášek s jahodovou příchutí, 160 g moučkového cukru, 250 g másla
Na čokoládový krém: 1 malou nutellu, 150 g změklého másla
Na ozdobu: 200 g jahod, 1 bílou čokoládu
Troubu předehřejeme na 180 ºC. Čtvercovou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo utřeme s melasou a polovinou cukru. Zbylý cukr vyšleháme se žloutky. Obě směsi spojíme a přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko a sůl. Dobře promísíme a nakonec zlehka vmícháme sníh šlehaný z bílků. Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 45 minut. Upečený korpus vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
Mezitím připravíme první krém. Z mléka, pěti lžic cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo se zbylým cukrem vyšleháme a po lžících vmícháváme vychladlý pudink. Obě hmoty by měly mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí! Hotový krém necháme v chladu.
Bílou čokoládu pozvolna rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme ji do hranaté formičky vyložené pečicím papírem. Necháme vychladnout a poté škrabkou krouháme hoblinky. Nutellu dáme do vhodné misky a ušleháme se změklým máslem. Jahody omyjeme, osušíme, část nakrájíme nadrobno a část necháme na ozdobu.
Vychladlý dortový korpus podélně rozřízneme. Spodní část potřeme pudinkovým jahodovým krémem a posypeme nakrájenými jahodami (část krému i jahod odložíme na závěrečné zdobení). Přiklopíme druhou polovinou korpusu a potřeme shora i ze stran čokoládovým krémem. Necháme vychladnout a dozdobíme dle své fantazie jahodovým krémem, jahodami a hoblinkami z bílé čokolády.
Foto: Archiv Burdy (1)