Zůstat do léta štíhlá je někdy pěkná fuška. Někdy není třeba se omezovat. Naštěstí existují dezerty, které chutnají skvěle a zároveň jsou zdravé.
Ingredience:
- 1 hrnek strouhaného kokosu- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 3 vejce
- ½ hrnku rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 1 balíček prášku do pečiva
- ½ hrnku kokosového nápoje (někdy i pod názvem „kokosové mléko“)
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku semínek goji (někdy i pod názvem „kustovnice čínská“)
- kokosový tuk a nastrouhaný kokos do formy
Postup:
1. Sušené goji semínka nasypejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechejte asi půl hodiny odstát. Vodu slijte. Strouhaný kokos dejte do výkonného mixéru a rozemelte na jemno – vytvoříte tak kokosovou mouku. Nemáte-li vhodný mixér, můžete koupit jemnou mouku už hotovou (většinou v prodejnách se zdravou výživou). Smíchejte kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu s metlou vyšlehejte cukr a vejce do husté pěny. Přidejte rozpuštěný rostlinný tuk Hera a kokosový nápoj a směs promíchejte.
2. Do mísy robotu přidejte sypké suroviny a namočené goji. Umíchejte hladké těsto. Formu na bábovku vymažte kokosovým tukem a vysypejte strouhaným kokosem. Nalijte připravené těsto. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 45 minut. Ke konci pečení otestujte hotovou bábovku vpichem dřevěné špejle. Ta by měla vyjít ven suchá, maximálně s několika drobečky upečené bábovky.
3. Ihned vyklopte a nechejte vychladnout. Lehce poprašte moučkovým cukrem. V prodejnách se zdravou výživou seženete také kokosový cukr, který můžete použít místo třtinového.
Tip redakce: Pokud některé suroviny nenajdete mezi běžným sortimentem obchodních řetězců, hledejte je ve specializovaných bio prodejnách, v obchodech se zdravou výživou nebo v různých internetových e-shopech zabývajících se zdravým stravováním.