Pod pojmem „medové dny“ si sice představujeme spíš líbánky než hostinu, ale proč to vlastně nepropojit? Vždyť láska odjakživa prochází žaludkem.
Pro 4 osoby potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 4 půlky kuřecích prsou s kůží bez kosti, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce sušeného oregana smíchaného s bazalkou a tymiánem, 3 stroužky oloupaného a prolisovaného česneku, 1 a ½ lžíce tekutého lesního medu, 1 lžičku soli
Trochou oleje vymažeme zapékací misku nebo pekáček. Omyté a osušené maso položíme do nádoby kůží dolů. Citronovou šťávu, kůru, bylinky, česnek, med a sůl prošleháme a na plotně za stálého míchání zahřejeme, nevaříme. Směsí potřeme maso. Pekáček zakryjeme a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 50 minut.
Během této doby maso často přeléváme výpekem a podlijeme také troškou horké vody. Zhruba 15 minut před koncem pečení maso otočíme kůží vzhůru a pečeme již nezakryté. Maso před podáváním necháme ještě asi 5 či více minut ve vypnuté troubě odpočinout. Ideální přílohou jsou pečené brambory, případně čerstvé pečivo.
Foto: Archiv Burdy (1)