Náš další tip na grilovací „rychlovku“ vám umožní zužitkovat úrodu ze zahrádky. A buďte v klidu – výsledek určitě zachutná i nevegetariánům.
Pro 4 osoby potřebujeme: 2 mladé malé cukety, 300 g marinovaného sýra tofu, 40 g nastrouhaného parmazánu
Na salát: 250 g cherry rajčat, 1 malou cibuli, 1 lžíci najemno nasekané pažitky, 1 lžíci olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, špetku pískového cukru, 5 lžic studené vody, mletý pepř, sůl
Cukety omyjeme, osušíme, podélně překrojíme a nakrájíme na půlkolečka silná asi 1 cm. Tofu osušíme a nakrájíme na kostičky. Na bambusové špízové jehly navlékáme střídavě tofu a cukety. Špízy rozložíme na tácek, dáme na gril a za občasného otáčení je grilujeme asi 10–12 minut. Ke konci grilování posypeme jehly sýrem, který necháme rozpustit.
Na salát, který je ke špízům nejvhodnější přílohou, omyjeme a osušíme cherry rajčata a nakrájíme je na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké měsíčky a spolu s pažitkou přisypeme do mísy k rajčatům. Olej prošleháme s octem, cukrem a vodou, zálivku osolíme, opepříme a promícháme se zeleninou.
Foto: Archiv Burdy (1)