Výhodou této lahůdky je, že chutná stejně skvěle teplá i odleželá v chladničce. Zeleninu lze orestovat jak doma na pánvi, tak při zahradním grilování.
Na 4 porce potřebujeme: 2 červené a 2 žluté papriky, 1 středně velkou cuketu, 10 menších žampionů, 3 stroužky česneku, 4 lžíce řepkového oleje na restování, hrst sekané petrželové natě
Na vinaigrette: 2 lžíce medu, 4 lžíce panenského řepkového oleje,1 lžíce kvalitního vinného octa, drcený pepř, sůl
Nejprve si připravíme vinaigrette. Metličkou v misce rozšleháme med s octem, solí a pepřem. Za stálého šlehání přidáváme olej (jako když se připravuje majonéza).
Papriku oloupeme pomocí škrabky na zeleninu. Rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy. Cuketu nakrájíme na 0,5cm kolečka, žampiony dle velikosti na čtvrtky nebo na půlky, česnek na tenké plátky.
Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olej, opečeme cuketu dozlatova z obou stran a vložíme ji do mísy. Pak orestujeme papriku a nakonec žampiony a vše přesuneme do mísy k cuketě. V průběhu restování doléváme olej dle potřeby. Do mísy s teplou zeleninou přidáme plátky česneku a vinaigrette. Nakonec zamícháme a přidáme sekanou petrželovou nať.
Foto: Quent s. r. o. (1)