Hodí se jako vydatná snídaně či svačina, jako lehká večeře nebo jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. A samozřejmě také jako výborný zákusek ke skleničce piva či vína.
100 g nakládané zeleninové směsi, 1 cibuli, 1 žlutou papriku, 4 sterilované okurky, 2 lžíce oleje, 4 vejce, 150 g sýra eidam, hrst nasekané pažitky, sůl, pepř, 8 plátků toustového chleba, olej na smažení
Naloženou zeleninu slijeme a necháme v sítu okapat. Cibuli oloupeme. Papriku rozpůlíme, vyřízneme jádřinec, lusky omyjeme a spolu s cibulí a okurkami nakrájíme na dlouhé tenké proužky. Všechnu zeleninu pak pokapeme olejem a promícháme.
Vejce rozklepneme, rozšleháme a smícháme s nastrouhaným sýrem, nadrobno posekanou pažitkou, pepřem a solí. V tomto těstíčku obalíme plátky toustového chleba a dáme je na talíř. Zeleninovou směs lehce vymačkáme, rozdělíme ji na střed čtyř plátků chleba, přikryjeme zbylými chleby a mírně stlačíme, popřípadě zpevníme párátky.
V pánvi rozpálíme olej a připravené sendviče smažíme z obou stran dozlatova. Hotové smaženky podélně rozkrojíme a podáváme zdobené např. cherry rajčátky a lístky hladkolisté petrželky.
Foto: Archiv Burdy (1)