Zdravý dezert: Zapečené ovoce s ovesnými vločkami
V anglicky mluvících zemích je tento lahodný a lehký dezert známý jako crumble. Drobenku můžete připravit buď klasickou – z mouky, cukru a másla, nebo ji dochutit skořicí, která jí dodá výjimečnou vůni. Crumble je výborný skoro z jakéhokoliv ovoce, použít můžete třeba jablka, hrušky nebo jahody, ale nám nejvíce chutná ten rebarborový!
Pro 6 osob budete potřebovat:
• 300 g rebarbory • 4 lžíce malinového džemu • 3 lžíce pískového cukru • 1 lžíce citronové šťávy • 50 g ovesných vloček • 50 g třtinového cukru • 1/2 lžičky skořice • 100 g změklého másla • 100 g jogurtu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C
(horkovzdušnou na 180 °C). Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky dlouhé 2 až 3 cm. Smíchejte je s malinovou marmeládou, s cukrem a s citronovou šťávou a směs dejte do vymazaných zapékacích misek s průměrem cca 12 cm.
2. Vločky s třtinovým cukrem, moukou, skořicí a máslem zpracujte na žmolenku a posypejte jí rebarboru. Pečte asi 20 až 25 minut. Pak nechte dezert trochu vychladnout a podávejte jej se lžící jogurtu.
Příprava: 45 minut
Na osobu: cca 280 kcal; 1170 kJ