Elixír mládí s dávkou energie
Matcha pochází z Japonska, kde je vnímána jako elixír mládí a neobejdou se bez ní ani tradiční čajové rituály.
Obsahuje kofein, ale oproti kávě je nástup povzbuzujících účinků pozvolný a dlouhodobější. Může za to především aminokyselina L-theanin. Matcha je tak ideálním nápojem k snídani, kdy každý z nás potřebuje nakopnout pořádnou dávkou energie.
Matcha má tu výhodu, že je plná antioxidantů, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem a pomáhají v boji proti volným radikálům v těle. Obsahuje až 137x více antioxidantů než běžný zelený čaj. Zatímco u zeleného čaje pijete pouze výluh z čajových lístků, u čaje matcha se konzumují celé čajové lístky, které jsou rozemleté na jemný prášek.
Kombinace pro tělo i pleť
Jak je patrné, matcha má celou řadu prospěšných vlastností, věděli jste ale, že i tak jde ještě o něco vylepšit? Doplňte ji kolagenem! Tahle bílkovina je pro lidské tělo velmi důležitá, protože je klíčová pro zdravou pleť, vlasy, nehty a klouby. Kolagen v pokožce zodpovídá za její pružnost a mladistvý vzhled, zpevňuje ji do hloubky a tím ji vypíná. Jenže v určitém věku dochází k přirozenému úbytku kolagenu a ten je třeba začít doplňovat.
Hydrolyzovaný kolagen je forma kolagenu, kterou tělo snadno absorbuje a využije. Matcha smíchaná s hydrolyzovaným kolagenem tak kombinuje osvěžující sílu čaje matcha s výhodami kolagenu pro naše tělo i pleť.
Dezert nebo latte?
Matchu a kolagen v jednom a jejich prospěšné látky můžete tělu dodat několika způsoby. Stačí pouhou čajovou lžičku smíchat s horkou vodou o teplotě maximálně 80 °C, rozmíchat prášek pomocí bambusové metličky. Podle chuti můžete přidat třeba napěněné mléko a matcha latte je na světě. V létě hledáme přirozeně spíš něco osvěžujícího, tak co třeba do sklenice s matcha přidat mátu a limetku? Matcha se ale hodí i na přípravu dezertů nebo třeba pudinků.