Pozvedněte salát na to nejlepší jídlo dne.
Na jaře a v létě nastává sezona čerstvé zeleniny všech druhů a „salátujeme“ ostošest. Zelenina má minimum kalorií, zato hodně vitaminů a vlákniny, takže její zvýšený příděl brzy pocítíte na váze. Jenže volbou dresinku se z lehkého oběda či večeře může stát kalorická bomba, máte-li v oblibě hutné majonézové dipy. Je proto dobré znát výživovou hodnotu těch nejběžnějších a nejoblíbenějších zálivek a dresinků.
BALZAMIKOVÝ 96 kilokalorií (100 g)
Jak na to?
3 lžíce balzamikového octa a 1 lžíci medu smíchejte a nechte vychladit. Před podáváním promíchejte s čerstvě namletým pepřem.
FRANCOUZSKÝ 592 kilokalorií (100 g)
Jak na to?
V misce smíchejte 1 a 1/2 lžíce kvalitní dijonské hořčice, půl lžičky krupicového cukru, 60 ml vinného octa a 180 ml olivového oleje a pořádně promíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem, případně špetkou soli.
OCTOVÝ (VINAIGRETTE) 128 kilokalorií (100 g)
Jak na to?
Potřebujete 3 lžíce bílého vinného (či jablečného) octa a 100 ml olivového oleje. Tekutiny smíchejte, osolte, opepřete, případně doplňte bylinkami.
JOGURTOVÝ 118 kilokalorií (100 g)
Jak na to?
Ke 200 g bílého jogurtu přidejte 5 lžic zakysané smetany a 4 lžíce citronové šťávy. Přisypejte nakrájené bylinky dle chuti (kopr, jarní cibulka, pažitka či meduňka). Osolte a opepřete.
SVĚT ŽENY PŘEJE DOBROU CHUŤ!