Doba dýňová aneb nejlepší dýňová polévka s vůní vanilky
Dýně k podzimu patří stejně jako mamut Manny k mamutici Ellie z filmu Doba ledová. Je to prostě láska, která vás v mrazivých deštivých a větrných dnech nenechá smutnit, ale naopak rozveselí a zahřeje. Nechte se svést…
Dýňová polévka s vanilkou
Hodí se jako sytá svačina i lehká večeře. Zkuste ji zakápnout troškou dýňového oleje a zážitek z jídla bude úplně dokonalý.
PRO 4–6 OSOB:
1 kg dýně hokkaido (nemusí se loupat), 2 lžíce másla, 1–2 lžíce medu, 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 vanilkový lusk
- Rozehřejte troubu na 160 °C. Dýni omyjte, rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na plech nebo do pekáčku, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte v rozehřáté troubě přibližně 1 hodinu, dokud nebude dýně měkká (zkoušejte to průběžně vidličkou).
- Upečenou dýni pokrájejte na menší kousky, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. Trochou vývaru vypláchněte plech, na kterém se dýně pekla, a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk (rozříznutý, semínka vyškrábnutá), přiveďte k varu a krátce povařte.
- Vyjměte lusk a před podáváním každou porci ozdobte kopečkem šlehačky a bylinkami.