Zní to trochu obyčejně – chleba s něčím, ale s trochou fantazie můžete z obyčejného pečiva vykouzlit dobrotu na váš stůl. Pokud vás nudí jíst jen chleba s máslem a šunkou nebo sýrem, připravte si výtečné jídlo ke svačině či večeři díky našim nápadům. Chutná pomazánka, netradiční kombinace chutí či nápaditý toust, a vaše rodina se bude dožadovat pravidelného opakování.
Cizrnová pomazánka se špenátem
Potřebujeme
100 g čerstvého špenátu
1 konzerva cizrny nebo 280 g uvařené cizrny
1 polévková lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
Špaldový celozrnný chléb Fit den
Pusťte se do toho
Konzervovanou cizrnu slijeme (nálev nevyléváme). K ní přidáme čerstvý špenát, olivový olej, česnek a rozmixujeme do hladka. Pokud by byla pomazánka příliš hustá, konzistence se dá doladit přidáváním nálevu (nebo vody) po lžičkách. Česnek můžeme pro jemnější chuť předem péct v troubě na 180 st. asi půl hodiny. Pomazánku ochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem a dozdobíme dle vlastní chuti.
Pomazánka z pečeného kuřete
Potřebujeme
1 bílý neslazený jogurt (nebo 100g tvarohu)
150g upečeného kuřecího masa
Kyselá okurka
1 lžíce hořčice
Sůl, pepř a trochu láku z okurek
Jarní cibulka
Celozrnný špaldový chléb Fit den
Pusťte se do toho
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Smícháme s jogurtem, přidáme nadrobno pokrájenou kyselou okurku a jarní cibulku. Dochutíme lžící hořčice, solí, pepřem a můžeme přidat i trochu láku z okurek. Namažeme na plátky chleba a dozdobíme jarní cibulkou.
Pizza tousty
Potřebujeme
8 plátků žitno-pšeničného toustu
100 g rajčatového protlaku
8 mini mozzarell
3 lžičky kukuřice
8 plátků šunky
Sůl
2 lžičky sušeného oregana
8 černých oliv
8 cherry rajčat
Hrst lístků bazalky
Pusťte se do toho
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřeme na 180 °C. Na plech vyskládáme plátky toustů, potřeme je tenkou vrstvou rajčatového protlaku, osolíme a posypeme oreganem. Jednotlivé plátky toustů ozdobíme šunkou, natrhanou mini mozzarellou, několika zrníčky kukuřice, nakrájeným rajčátkem a černou olivou. Dáme na 5-10 minut zapéct do trouby. Necháme krátce vychladnout, ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme.
S ricottou a fíky
Potřebujete
2 krajíce Proteinového chleba Penam
100 g ricotty
2 čerstvé fíky
2 lžičky medu
Pusťte se do toho
Oba plátky chleba potřeme ricottou. Jednotlivé krajíce chleba ozdobíme čerstvým fíkem nakrájeným na měsíčky, pokapeme lžičkou medu a podáváme.