PSST! Toto jsou tajné triky pro perfektní pečené brambory
Nemusíte být hvězdným šéfkuchařem, abyste připravili dokonalé brambory. K získání lahodné vůně, které se budou linout z trouby, potřebujete znát těchto šest kroků.
Už jste někdy ochutnali perfektní pečené brambory s přáteli v restauraci? Marně jsme dumali a přemýšleli, jak tuto lahodnou přílohu doladit i doma k dokonalosti? Prozradíme vám šest kroků, díky nimž se z vás stane hotový bramborový profesionál.
1. Kartáčování
Jelikož brambory rostou v zemi, je pravděpodobné, že na nich budou ještě zbytky hlíny. Vždy byste měli hlízy umýt, protože jemné kamínky nebo zbytky půdy v jídle nejsou moc chutné.
2. Osušit
Zde mnozí udělají první chybu. Voda se z horkého plechu v troubě sice odpaří, ale vzpomeňte si, co se děje například s kůží u kuřete. Suchá kůže v troubě rovná se křupavá. Vezměte tedy utěrku nebo ručník a brambory pořádně vysušte.
3. Olej
V dalším kroku bychom měli brambory potřít olejem ze všech stran. Nejvhodnější je olej olivový – má lahodnou chuť a je zároveň zdravý.
4. Koření
Brambory – v jakékoli formě – jsou bez soli nudné a mdlé. Hlízy potřebují sůl pro dokonalou chuť. Nebuďte skromní při kořenění. V závislosti na vaší chuti můžete přidat i další koření, jako je kari, paprika, bylinky nebo pepř.
5. Otvory
Nyní přichází tajný trik: pomocí vidličky vytvořte na všech bramborách několik hlubokých děr. To umožňuje, aby pára vytvářená během pečení unikla a hlíza nepraskla.
6. Zahřívání
Nepřipravujte troubu příliš horkou, jinak se skořápka rychle upeče a jádro zůstane tvrdé. 200 stupňů a trocha trpělivosti stačí. V závislosti na velikosti brambor trvá asi jednu až jednu a půl hodiny.
SVĚT ŽENY PŘEJE DOBROU CHUŤ!
ČTĚTE TAKÉ:
KDYŽ POTŘEBUJETE ZCHLADIT
ZAMĚŘENO NA BURGERY
CHCE TO DRESINK!