13 českých restaurací, které musíte navštívit alespoň jednou za život
Luxusní interiér, příjemná obsluha, a hlavně originální a vynikající jídlo – i když si za večeři v těchto místech připlatíte, je to zážitek, který si budete pamatovat navždy.
1. La Degustation Bohême Bourgeoise
Zažijte luxus, o kterém se vám ani nesnilo. Opravdu ojedinělý zážitek na vás čeká v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která je držitelkou michelinské hvězdy. Chips z kapří kůže coby první předkrm, hovězí srdce jako hlavní jídlo, ovčí sýr s jeřabinami jako dezert – ne, to není čarodějnické menu z filmu Dívka na koštěti, ale překvapivě vynikající, ač odvážné pokrmy, kterými vás tu obslouží. Cena degustačního menu začíná na 2450 Kč za osobu bez pití, ale věřte, že kvůli tomu stojí za to našetřit.
2. The Field
Nejnovější michelinská hvězda v České republice patří relativně nedávno otevřené restauraci The Field v Praze. Místní šéfkuchař Radek Kašpárek, kterého možná znáte z několika televizních pořadů o vaření, si zakládá na surové, nezkrášlené podobě pokrmů, přírodním původu a dobré kvalitě. Doslova návrat ke kořenům je to, co vás čeká, ať už si objednáte jehněčí s fíky a černým jeřábem, nebo žabí stehna se žloutkem, křenem a šťavelem.
3. Alcron
Luxusní interiér jako pro smetánku z 30. let minulého století oceníte tehdy, když hledáte restauraci pro výjimečnou příležitost. Několikaletá držitelka michelinské hvězdy, pražská restaurace Alcron šéfkuchaře Romana Pauluse, je tím dokonalým místem pro oslavu narozenin, výročí nebo důležité životní události. Věřte, že obsluha si vás tu bude příjemně hýčkat, a ani váš žaludek nepřijde nazmar. Po ochutnání pečených mušlí sv. Jakuba s květákovou kaší, hlívou královskou a domácí uzenou slaninou se sem určitě budete chtít brzy vrátit.
4. Entrée
Když vejdete do olomoucké restaurace Entrée, ocitnete se zároveň v divadle, kde se podávání jídla mění v show. Pokrmy inspirované přírodou jsou její hlavní hvězdou a vy sedíte a užíváte si jejich chuť a vzhled coby divák. Hovězí květová špička s hráškem, jelitem, piniovými oříšky a balzamikem je jen jedním z mnoha skvělých jídel, která tu můžete ochutnat.
5. Sansho
Kdo miluje asijskou kuchyni, musí ochutnat menu v pražské restauraci Sansho. Všechny suroviny, ze kterých se zde jídlo připravuje, pocházejí od lokálních českých výrobců, pěstitelů a chovatelů zvířat, ty asijské se zas nakupují na pražských vietnamských tržištích. Degustační menu skládající se z předkrmu, hlavního jídla a dezertu stojí od 900 Kč do 1200 Kč. Doporučujeme rybí tacos, králičí karí nebo zmrzlinu ze zeleného čaje.
6. Café Imperial
Neexistuje Čech, kterému by název Café Imperial nic neříkal. Šéfkuchař této krásné restaurace Zdeněk Pohlreich tady vzhledem ke svému nabitému kalendáři netráví tolik času, abyste mohli tvrdit, že jste jedli „jeho jídlo“, to nicméně neznamená, že není skvělé. Kromě poledního či degustačního menu si tu můžete objednat i z klasického jídelního lístku. Nás zaujala pečená křepelka plněná foie gras či divoký losos marinovaný v červené řepě.
7. George Prime Steak
Pokud chcete ochutnat skvělý steak prémiové kvality, vydejte se na Staré Město v Praze. Přímo v jeho srdci leží americký steak house, kde se příjemně budou cítit zejména pánové. Šero, tmavý interiér, kožené sedačky, lahve s francouzským červeným vínem v zádech… A pak už jen stačí steak medium. Máte-li v plánu slavit narozeniny manžela či přítele, vezměte ho rozhodně sem.
8. Aromi
Milovníci italské kuchyně musejí alespoň jednou za život do pražské Aromi, která patří slavnému italskému šéfkuchaři Riccardovi Lucquemu. Hovězí carpaccio, mořské plody, různé druhy těstovin, risotta – to vše tu ještě doplňuje bohatý vinný sklípek s kvalitními italskými víny.
9. Eska
Máme radost, když vznikají nové podniky dbající na příběh, který stojí za každým kouskem zeleniny či masa. V pražském bistru Eska se rozhodně nemusíte bát, že vám na talíři přistane nekvalitní kus čehokoli. Eska, jež spadá do seznamu luxusních restaurací Ambiente, zaujme zejména mladší milovníky gastronomie. Minimalistické až industriální prostředí ještě podtrhují barevné divoké pokrmy, které se tu podávají. My se těšíme, až ochutnáme brambory v popelu s uzenou rybou, sušeným žloutkem a kefírem. A co vy?
10. Spices
I když jste neprojeli celou Asii, cestu po všech různých zemích a krajích si můžete užít v pražské restauraci Spices, a to na talíři. Z menu rozděleného na tři typické oblasti v Asii si můžete objednat kebab z červené řepy a hub či indonéskou smaženou rýži s krevetami a zapít to osvěžujícím drinkem se zázvorem, limetkou nebo chilli.
11. La Finestra
Když Riccardo Lucque zakládal v Praze svou druhou restauraci, ještě než řekl švec, už byla vyhlášená. La Finestra se specializuje na masové pokrmy a my doporučujeme ochutnat hovězí tatarák či pappardelle s kachním ragú, cizrnou a arašídy. Stojí to za to!
12. SaSaZu
Využijte „relativně“ nízkých cen, než tenhle horký kandidát na michelinskou hvězdu obstojí před foodkritiky a opravdu ji získá. Jeho cena se totiž ihned zvedne, stejně jako cena všech pokrmů, které si tu můžete objednat. Asijská restaurace SaSaZu nabízí vynikající sushi nebo kachnu pěti koření s tamarindem, vietnamskými rýžovými nudlemi, česnekem a fazolkami.
13. Soho
Přijede k vám do Prahy významná návštěva a vy přemýšlíte, kam ji vzít na večeři? Na Podolském nábřeží je jedno místo, které jí vyrazí dech. Dřevěné stěny, květiny kam se podíváš a strop pokrytý větvemi – to není sen, to je restaurace Soho. Až ochutnáte místní hovězí žebro pečené technikou sous vide 16 hodin s domácími hranolkami a míchaným listovým salátem, budete ho chtít jíst zas a znovu. Skvělou zprávou je, že některé recepty najdete na oficiálním blogu restaurace. Hovězí žebra zatím chybějí, ale třeba se na nás v budoucnu usměje štěstí.