8 věcí, které o houbách nevíte, ale měli byste
Sezona hub je konečně tady! My Češi je máme opravdu rádi, ale pozor! I po jedlých houbách vám může být špatně! Poradíme vám, jak tomu předejít.
1. Zapomeňte na igelitky či mikrotenové sáčky. Houby byste měli sbírat do proutěných košíků, jinak se totiž snadno zapaří. Pak by vám i ten nejkrásnější hříbek mohl způsobit otravu.
2. Stejně jako u ovoce, zeleniny či masa je i houba špatná celá, jakmile je byť jen kousek plesnivý nebo červivý.
3. Nikdy k jedlým houbám nedávejte do košíku takovou, u které si nejste jisti. Toxické výtrusy z jedovatých hub se totiž přenášejí vzduchem.
4. Pro ulehčení práce doma si houby očistěte už v lese. Větší péči věnujte slizkým houbám, které je potřeba oloupat, aby slizem nepoleptaly ostatní houby.
5. Po příjezdu z lesa ihned zpracujte měkké houby (babky, bedly). Uvařte z nich omáčku, usmažte řízky nebo je můžete usušit nebo zamrazit.
6. Očištěné, rozkrojené na půl a oddělené od sebe vydrží čerstvé houby v ledničce maximálně necelý týden.
7. I když jsou pro většinu z nás vítaným zpestřením jídelníčku, někteří by se houbovým pokrmům měli vyhnout. Zejména nemocní a starší osoby by je měli konzumovat se zvýšenou opatrností.
8. Míchání s alkoholem nedělá dobrotu. Místo piva si k houbovému guláši nalijte limonádu nebo vodu.
V zářijovém čísle Světa ženy, které vychází 24. srpna, najdete klasické i netradiční houbové recepty a zajímavé tipy, jak houby zpracovat, aby vám jejich zásoba vydržela celý rok.