Zpět na dovolenou: 10 světových kuchařek se super recepty
Chcete se z domova přenést zpět do slunné Itálie, na rušné trhy v Asii nebo do voňavé řecké taverny?
Stačí si uvařit podle receptů z poctivých světových kuchařek, které jsme pro vás vybrali. Inspirujte se…
Prázdniny v Římě
Řím – těžko byste v Evropě hledali město víc prostoupené dějinami a tradicí. Jejich odraz se promítá i do pestrosti zdejšího jídla. Italská novinářka a blogerka Eleonora vás zavede do postranních uliček i paláců a seznámí vás se zvyky, společností a skrytými poklady tohoto Věčného města. V její kuchařce Jak chutná dolce vita (vyd. Sovart) najdete recepty pro každou příležitost: od rychlých a poctivých snídaní a živých pokrmů al fresco až po improvizované, moderní občerstvení na party pro přátele a romantické večeře. Doporučujeme těstoviny zapékané s chřestem, pancettou a sýrem, ricottovo-kokosové koule, římské pusinky s pomerančovou omáčkou, saltimboccu po římsku a dušeného králíka s hroznovým vínem a olivami.
Příběh nejstaršího města
Čím dál více turistů plánuje cestu do Izraele, kde kromě cenných památek najdou i čisté, krásné pláže. Ač – na rozdíl třeba od Italů či Španělů – nejsou místní obyvatelé příliš známí svou kuchyní, je to škoda. Bude chutnat zejména těm, kteří preferují zdravou kuchyni před tou tučnou, luštěniny a zeleninu před masem a výrazné chutě před těmi mdlými. Díky kuchařce Jeruzalém (vyd. Slovart) se naučíte vařit třeba salát z červené řepy, pórku a vlašských ořechů nebo opečenou okru s rajčaty, česnekem a nakládaným citronem.
The best of the USA
Amerika sice nepatří k typickým letním destinacím Čechů, přesto se najdou tací, kteří místo relaxu u pláže upřednostní cestu za poznáváním. Spojené státy se mohou pyšnit úžasnou přírodou, sexy multikulturními městy a zábavnou kuchyní. Zejména ta fast foodová se proslavila po celém světě. V kuchařce Americká krása (vyd. Burda Praha, spol. s r. o.) najdete recepty na hamburgery, hotdogy, salát Caesar, donuty, brownies, jablečný páj nebo newyorský cheesecake.
Francie, miluji tě
Milovníci francouzské kuchyně zbystřete! Na knižní trh přichází horká novinka Moje skvělé recepty z francouzského bistra (vyd. Slovart), která obsahuje všechno francouzské, co jste si přála ochutnat. Autorka kuchařky má nejen francouzský jazyk, ale i srdce a v knize sdílí zábavné historky i skvělé recepty. Dáte si třeba jahodové želé s tymiánem, briošky s fíky, provensálský cibulový koláč nebo lososové rilletky?
Tajemství severu
Pověstný severský minimalismus se odráží i v tamější kuchyni. Jídla, ať už slaná, či sladká, mají hřejivé schopnosti a skládají se často jen z několika surovin. Kdo chce vyzkoušet oblíbené recepty dánské, švédské, finské či norské kuchyně, ať si koupí knihu Hygge – Fenomén útulna (vyd. Esence), kde mj. najde i tipy nejen z gastronomie. My se zamilovali do receptů, jako jsou lososové burgery, pečený květák s ořechy a špenátem, zázvorový dort s mandarinkovou polevou a ovesné vafle.
Exotické dobroty
Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře, a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním. V kuchyni se umí otáčet a jeho šedesát nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem. Už nemusíte chodit do asijského bistra, exotiku zvládnete díky knize Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem (vyd. Ikar).
Lahůdky od totemu
Kdo nebyl v posledních letech v Chorvatsku, jako by nebyl Čech. Přesně tam se natáčel legendární Vinnetou, nejslavnější indián na světě. Kdo by si chtěl alespoň na chvilku v kuchyni zkusit, jaké to je, patřit do rudého kmene, ať si pořídí kuchařku Indiánská kuchyně (vyd. Dauphin), kde jsou recepty na bizoní pečeni, na tortilly, fazole, saláty a ostré omáčky na sto způsobů, ale i chalupas, zuňijskou kaši a „chléb“.
Žhavá jízda
Na jihu Evropy to hraje všemi barvami. Španělé milují výrazné čerstvé chutě. V kuchařce Viva la vida! (Burda Praha, spol. s r. o.) se vydáte na výlet z Mexika přes Brazílii až do Chile a ochutnáte to nejlepší, co kuchyně těchto zemí nabízejí. Dáte si nachos či tacos? Chcete popíjet mojito i margaritu? Dopřejte si luxusní argentinské steaky, grilované ve stylu tex-mex a vyzkoušejte nejrůznější druhy chilli papriček. Super kulinářský zážitek můžete dovršit horkou čokoládou.
Řecká odysea
Řekům vděčíme za základy filozofie, umění a také skvělého jídla a stolování. Místní lidé jsou dodnes velkými labužníky, kteří jídlo rádi sdílejí spolu s rodinou a přáteli. Kdo byl v Řecku na dovolené, ví, že bez oliv, olivového oleje, výrazných sýrů, ryb, lilku a mletého masa tu nedají ani ránu. Kupte si kuchařku Domácí řecká kuchyně (vyd. Esence) a připravte si doma pravé tzatziky, plněné vinné listy, pstruha na řecký způsob, cuketové placky nebo sladkou baklavu.
Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska
Pokud patříte mezi ty, kteří letošní prázdniny strávili cestováním po České republice, i vy si doma ve svém městě můžete připravit dobrotu, kterou jste možná neznali do té doby, než jste si na výletě objednali jídlo. Přece jen krajový kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit jeho kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku trnky nebo zemňáky, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách používalo tolik másla. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“… Zjistíte to s knihou Regionální kuchařka (vyd. Smart Press).