Mozzarella ochutná v Itálii snad každý a seženete ji i u nás ve všech supermarketech. Nezapomínejte ovšem, že ta pravá a chuťově výrazná mozzarella je z buvolího mléka, tím pádem je i dražší než běžně dostupná mozzarella z kravského mléka.
Zapečená cuketa s mozzarellou
Potřebujete:
- 3 cukety
- 6 lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 mozzarelly
- 1 plechovka pasírovaných rajčat
- petrželka
- bazalka
- sůl a pepř
Postup:
- Nejprve cuketu omyjte podélně nakrájejte na kolečka. Osolte je, opepřete a lehce osmahněte na oleji po obou stranách, dokud nebudou zlatohnědá.
- Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s rajčaty. Nakrájejte mozzarellu na kostky a pokládejte na cuketová kolečka kostky mozzarelly s 1 čajovou lžičkou rajčatového pyré.
- Poté cukety vložte do pečící mísy, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
- V troubě předehřáté na 220 ° C pečte po dobu asi 20 minut.
Smažené tyčinky z mozzarelly
Potřebujete:
- 2 mozzarelly
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička soli (může být s příchutí bylinek)
- 2 hrnek strouhanky
- 1 hrnek oleje na smažení
Postup:
- Omyjte mozzarellu a nechte ji dobře okapat. Následně ji nakrájejte na dlouhé proužky.
- V jedné misce rozmíchejte vejce s mlékem a do druhé misky dejte nasypejte strouhanku a bylinkovou sůl.
- Proužky mozzarelly nejprve namočte do mléka a poté je obalte ve strouhance.
- Na pánvičce rozehřejte olej a osmažte mozzarellové tyčinky do zlatova.
Bruschetta s mozzarellou a fíky
- čerstvá bazalka nebo rukola
- 1 bruschetta
- 1 mozzarella z buvolího mléka nakrájená na plátky
- 3 zralé fíky
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Bruschettu rozkrojte a nasucho je opečte v troubě.
- Na opečenou bruschettu střídavě pokládejte plátky mozzarelly a fíky, pokapejte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky, případně přidejte i rukolu.