Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!
Vůně cukroví linoucí se celým domovem k Vánocům prostě patří. Nestíháte? Tyto tři druhy zvládnete i na poslední chvíli. Možná budete překvapeny, jak rychle se po nich zapráší...
Aby bylo vaše cukroví skutečně božsky křehké, jako od těch největších profesionálů, tady je pár rad na začátek.Na kakaové cukroví použijte jen nejkvalitnější holandské kakao. Nekvalitní směsi by těsto zbarvily spíš do šeda. Při strouhání citronů se pečlivě vyhýbejte bílé části – je hořká. Před přípravou těsta si napražte ořechy. Nevěřili byste, jak se ‚vytáhne‘ jejich chuť. Stačí je rozložit na plech a zhruba 10 minut péct v troubě při teplotě kolem 150 °C.
Božské tlapičky
Doba přípravy: 15 minut + minimálně 6 hodin na odpočívání těsta + 7 minut na pečení
Na 20 tlapiček potřebujete:
70 g loupaných mletých vlašských ořechů
140 g moučkového cukru
140 g másla (pokojové teploty)
210 g polohrubé mouky
2 malá vejce
1/2 lžičky mleté skořice
na ,špičku‘ lžičky mletého hřebíčku
nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně 6 hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Do připravených formiček vtlačujte těsto, ale neplňte je až po okraj – nechte ve sladké hmotě malý důlek: při pečení tlapičky vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklápíme za horka.
Linecké koláčky
Doba přípravy: 20 minut + čas na odpočívání těsta + 10 minut pečení
Na cca 50 koláčků potřebujete:
500 g hladké mouky
250 g másla (pokojové teploty)
120 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilinového cukru
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
zavařeninu na slepování
V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru. Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem.
Tradiční rohlíčky
Doba přípravy: 10 minut + čas na odpočívání těsta + 15 minut na pečení
Na cca 40 rohlíčků potřebujete:
340 g másla (studeného)
100 g moučkového cukru
420 g hladké mouky
160 g mletých vlašských ořechů
špetku soli
vanilinový cukr
Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.