Dejte si mozzarellu. Na tyto tři recepty se vám začnou sbíhat sliny hned
Je vláčná, lehká, má jemně mléčnou chuť, která přitom vždy vynikne. Není divu, že si tuto italskou specialitu oblíbil celý svět. Ochutnejte ji na různé způsoby.
Pizza z mozzarellou, chili, cuketou a mátou
Ingredience:
2 velké nebo 4 malé chlebové placky (indický nan, pita chléb atd.), trocha olivového oleje, 2 malé cukety podélně nakrájené na plátky škrabkou na brambory, 1 podrcený stroužek česneku, 1 chilli paprička nakrájená na tenká kolečka dle chuti, 125 g natrhané mozzarelly, hrst čerstvých mátových lístků, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Chléb lehce potřete olejem a minutu z každé strany opékejte pod rozehřátým grilem. Cuketu, česnek a chilli papričku pokapejte v misce olivovým olejem a naskládejte na placky. Přidejte natrhanou mozzarellu. Nakonec dejte pod gril a zapékejte, dokud cuketa nezačne vadnout. Pořádně osolte a opepřete.
Mozzarella s fíky
Ingredience:
2 fíky, mořská sůl a čerstvě drcený pepř, 400 g mozzarelly nebo burraty, 2 lžíce medu, tymián na ozdobení, olivový olej
Postup:
Fíky nakrájejte na kolečka asi 0,5 centimetru široká. Připravte si směs z medu, soli, pepře a olivového oleje. Mozzarellu překrojte na dvě poloviny, poklaďte na ni fíky a vše zalijte zálivkou.
Cuketové placičky s mozzarellou
Ingredience:
2 středně velké neloupané a nastrouhané cukety (cca 500 g), 2 lžíce libovolné mouky, špetka kypřicího prášku do pečiva, 25 g jemně strouhaného parmazánu, 1 lžíce olivového oleje, 125 g natrhané mozzarelly, bazalka a barevný pepř na ozdobení, 4 lžíce rajčatového čatní nebo pikantního dipu
Postup:
V míse smíchejte nastrouhanou cuketu s moukou, kypřicím práškem a parmazánem. Nepřilnavou pánev zahřejte na středním plameni a vlijte do ní olej. Tvarujte koule o velikosti maximálně pingpongového míčku. Z nich vytvořte placičky a opékejte je dvě až tři minuty z každé strany dokřupava. Ihned podávejte s čatní nebo dipem, mozzarellou, bazalkou a pepřem.