Recept: Bezlepkové koblihy s malinovou marmeládou
Když si tak vynikající dobrotu, jakou jsou koblihy s marmeládou, můžete připravit ve zdravější bezlepkové verzi, proč ještě otálíte?
Doba trvání: 3 hodiny
Porce: 7 koblih
Výživové hodnoty: 620 kcal
Obtížnost:velmi jednoduché
Ingredience na těsto:
½ kg směsi bezlepkové mouky
50 g čerstvého droždí
300 ml mléka
1 vejce
4 žloutky
100 g másla
3 lžíce vodky (bezlepkové)
1 lahev citronové esence na pečení
olej na smažení
špetka soli
50 g krupicového cukru
přibližně 80 g marmelády
Ingredience na marmeládu:
500 g zmražených malin
přibližně 150 g cukru
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Dejte zmražené maliny do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu. Duste 20 minut, často míchejte, abyste zamezili připálení. Přeceďte maliny přes sítko. Marmeláda by měla mít konzistenci podobnou želé. Rozdrobte droždí a dejte ho do mísy. Přidejte 3 lžíce cukru, promíchejte, přidejte teplé mléko (půl sklenice) a znovu promíchejte. Zakryjte a přeneste na teplé místo, aby směs mohla zdvojnásobit svůj objem (30–60 minut).
2. Ušlehejte sníh z vaječných bílků, smíchejte žloutky s cukrem, až z toho vznikne krém, přidejte mouku, zbytek mléka a kvásek. Uválejte těsto, přidejte špetku soli, alkohol a citronovou esenci. Dále přidejte máslo a znovu promíchejte. Odložte na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný. Naplňte koblihy marmeládou a opět odložte na teplé místo a nechte je odpočívat a kynout 35–45 minut. Až koblihy nakynou, usmažte je na rozpáleném oleji (170 °C) z obou stran.
Tip: Další inspiraci naleznete na tescorecepty.cz.