Každý ví, že domácí chutná vždycky nejlíp. Zkuste si připravit i vlastní mozzarellu, uvidíte, že to bude stát za to!
Doba přípravy:do 30 minut + vaření 10 minut
Ingredience:
2 l mléka, 1 lžička kyseliny citronové, ½ lžičky syřidla
Postup:
1. Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm kyselinu citronovou.
2. Mléko zahřejte na 38 ºC – teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte, až se začne oddělovat syrovátka.
3. Během několika minut (ale může to být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina.
4. Obsah hrnce sceďte, 250 ml syrovátky nechte stranou.
5. Sraženinu nechte chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby a minutu zahřívejte; měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněťte rukama jako těsto a vraťte na půl minuty do mikrovlnky – sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, abyste ho udrželi v rukou.
6. Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější – po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.
7. Nyní je mozzarella hotová – zpracujte ji na velkou a lesklou kouli a uložte do chladu do roztoku z 250 ml vody, 250 ml syrovátky a lžíce soli.