Zeleninové pokrmy se těší velké oblibě. Nejen, že jsou ideální volbou k večeři, abyste nezatěžovali žaludek, ale jsou také rychlé a lahodné. Velké plus je, že nákupem sezónních potravin podpoříte místní trhy a farmáře. Který z receptů vyzkoušíte vy?
Pórková polévka se zeleným chřestem
PRO 4 OSOBY:
2 pórky, 1 lžíce másla, 400 ml mléka, 200 g zeleného chřestu, 2 střední brambory, 8 plátků sušené slaniny, 1 citron, sůl, pepř
- Pórek důkladně omyjte a nakrájejte ho na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a na něm za stálého míchání restujte pórek doměkka, bude to trvat asi 3 minuty. Přidejte oloupané, na kousky pokrájené stonky chřestu, hlavičky nechte stranou. Zalijte mlékem a půl litrem vody, osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Přidejte je do polévky a vařte 20 minut. Mezitím povařte v osolené vodě hlavičky chřestu (to potrvá asi 5 minut) a po slití je propláchněte studenou vodou, aby nezešedly. Slaninu opečte na pánvi dokřupava, asi minutu po každé straně.
- Polévku rozmixujte dohladka. Podle chuti ji dochuťte citronovou šťávou. Rozdělte horkou polévku do talířů, ozdobte hlavičkami chřestu a plátky slaniny. Podávejte s pečivem.
Lososová pomazánka s avokádem a pažitkou
PRO 4 OSOBY:
200 g pečeného lososa, 1 zralé avokádo, 1 lžíce citronové šťávy, 1 kelímek husté kysané smetany, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 svazek pažitky
- Rybí maso nasekejte nadrobno. Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Obojí přemístěte do mísy, zakápněte citronovou šťávou a přidejte kysanou smetanu a hořčici.
- Vše promíchejte, podle chuti osolte a opepřete a na závěr vmíchejte nasekanou pažitku. Pomazánku podávejte namazanou na toastech nebo čerstvém chlebu či pečivu.
- TIP: Recepty na avokádovou pomazánku jsou populární po celém světě. A není divu, avokádo chutná skvěle, zvlášť když ho dochutíte citron. šťávou, solí a pepřem. Pak jím potřete opečené toasty a pomazánku můžete doplnit lahodným crème fraîche, ředkvičkami, koprem a vajíčkem. Stejně dobře jako pečený losos vám v receptu poslouží losos uzený.
Sýrová omeleta s ředkvičkami
PRO 4 OSOBY:
NA NÁPLŇ: 2 lžíce přepuštěného másla, 14 ředkviček nakrájených na kolečka, 400 g sýra cottage, sůl, mletý pepř, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
NA TĚSTO: 8 vajec, sůl, mletý pepř, 3–4 lžíce 30% smetany, 30 g najemno nastrouhaného parmazánu, 3 lžíce směsi najemno nasekaných bylinek (pažitka, petrželka), 2 lžíce přepuštěného másla, 1 lžíce oleje
- Ve větší pánvi na másle duste ředkvičky, potrvá to asi asi 4 až 5 minut. Poté je uchovávejte v teple.
- Mezitím oddělte od žloutků dva bílky. Zbylá vejce a žloutky smíchejte se solí, pepřem, smetanou a parmazánem. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu, který vmíchejte do vaječné směsi a ochuťte bylinkami. Ve velké pánvi rozpusťte čtvrtinu dávky másla a oleje. Nalijte část těsta a opékejte je z jedné strany asi 3 minuty, aby směs ztuhla, ale nezhnědla.
- Potom omeletu opékejte ještě asi 2 minuty z druhé strany. Takto připravte všechny omelety ze zbylého těsta. Rozmíchejte cottage s pepřem a solí. Směs rozdělte na všechny omelety a posypejte zbylými ředkvičkami a petrželkou.
Kedlubnové orecchiette se strouhankou
PRO 4 OSOBY:
300 g těstovin orecchiette, 300 g omytých kedlubnových listů, 2 stroužky česneku, 1 ančovička, sůl, pepř, strouhanka
- Listy povařte pár minut v osolené vodě, slijte (vodu si ponechejte) a prolijte ledovou vodou a nasekejte. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nasekaný česnek. Přidejte listy a ančovičku a restujte asi 5 minut.
- Mezitím uvařte orecchiette podle návodu na obalu ve vodě po kedlubnových listech. Slité je vhoďte k listům do pánve a restujte ještě asi 2 minuty. Podávejte posypané strouhankou.
- TIP: „Ouška“ orecchiette pocházejí z jihoitalského regionu Apulie, a proto se míchají s jinými surovinami, než na které jste v italských receptech zvyklí. Kromě kedlubnových listů je Italové připravují s opečenou brokolicí nebo s rajčatovou salsou a měkkou klobásou salsiccií, vymačkanou ze střívka (prodávají např. Wine Food Market, Makro nebo Naše maso).