Co s letošní úrodou? Zkuste zavařeniny vylepšené o kapku alkoholu či kousek koření.
Rybízový džem s hřebíčkem
Variace à la brusinky
na 4–6 sklenic:1 kg rybízu, 250 ml octa, 650 g krupicového cukru, kousek celé skořice, několik hřebíčků
- Čerstvý rybíz opláchněte pod studenou tekoucí vodou, pak jej přeberte a otrhejte, všechny pomačkané nebo zkažené bobulky vyhoďte.
- Do většího hrnce dejte svařit 250 ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a hned sceďte. Do širšího kastrolu dejte 150 ml vody, cukr, koření a scezený rybíz a nechte asi 10 minut vařit.
- Ještě horké plňte do vyvařených, nahřátých skleniček, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout. Uložte v chladu a temnu.
TIP: Takto připravený rybíz chutná výborně jako náhrada za brusinky k sýrům, pečeným i grilovaným masům, ke svíčkové pečeni nebo k játrům na grilu.
Meruňkový džem se zázvorem
Jemně pikantní
900 ml džemu: 1 kg zralých meruněk, rozpůlených a vypeckovaných, 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného, 220 g krupicového cukru
- Půlky zralých meruněk rozkrojte ještě na dva nebo tři kousky a ty vložte do hluboké mísy. Přimíchejte zázvor i cukr, přikryjte a nechte přes noc na chladném místě.
- Směs přemístěte do velkého hrnce se silným dnem a za pomalého míchání přiveďte k varu. Zvyšte plamen; džem by měl zhoustnout, ale jenom tak, aby pořád stékal z vařečky.
- Vařte osm až deset minut; míchejte hlavně ke konci, aby se směs k hrnci nepřipalovala.
- Džem nechejte při pokojové teplotě pár minut trochu vychladnout. Poté jej přelijte do sterilovaných nádob, dobře zavřete a nechejte úplně zchladnout.
TIP: džem použijte do sacher dortu. Získá skvělý říz!
Hruškový džem se skořicí
Provoněný badyánem
na cca 6 menších sklenic:1 kg hrušek, 500 g třtinového cukru, 2 svitky skořice, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 1–2 hvězdičky badyánu, šťáva z 1 citronu
- Zralé hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.
- Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud vše nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte, zda už džem zhoustl. Pokud ne, podle potřeby jej ještě chvilku povařte.
- Vyjměte skořici a badyán. Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých, vyvařených a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout; případně sterilujte.
Švestkový džem s rumem
Doplněný vlašskými ořechy
na cca 4x 330ml:1 kg čerstvých švestek, 2 malé biopomeranče, 500 g želírovacího cukru 2 : 1, 100 g vlašských ořechů, 75 ml tmavého rumu nebo brandy
- Pomeranče i švestky důkladně omyjte a pak pomeranče nakrájejte na tenké plátky. Švestky překrojte na poloviny a zbavte pecek. Promíchejte společně švestky, pomeranče a cukr.
- Směs přiklopte a nechte aspoň 3 hodiny (nebo ještě lépe přes noc) odpočívat.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání na středním plameni vařte asi 1 a ½ hodiny do zhoustnutí. Když po dně protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo. Hotový džem nechte přibližně 10 minut chladnout při běžné pokojové teplotě a pak do něj vmíchejte vyloupané vlašské ořechy a alkohol.
- Směs naplňte do řádně umytých sklenic, uzavřete je a převraťte dnem vzhůru. Takto nechte zcela vychladnout.
TIP: Je vynikající i k masu.