LISTOVÉ TĚSTO
Na záviny a taštičky. Nejprve si připravte dvě základní těsta. Na máslové smíchejte 150 g hladké mouky a 375 g másla. Na vodové těsto smíchejte 150 g vody, 15 g soli, ½ lžičky vinného octa, 350 g hladké mouky a 150 g rozpuštěného másla. Obě vložte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu chladit. Po vybalení překryjte jedno druhým, rozválejte a nechte další hodinu chladit. Postup opakujte alespoň dvakrát a máte hotovo.
KYNUTÉ TĚSTO
Na buchty a mazance . Smíchejte 125 ml vlažného mléka se 125 ml vlažné vody, 1 sáčkem sušeného droždí, špetkou cukru a nechte asi 5 minut na teplém místě vzejít kvásek. V misce prošlehejte 4 lžíce rozpuštěného másla, žloutek a 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu. V míse smíchejte 340 g hladké mouky, 50 g krupicového cukru a ½ lžičky soli. Přidejte žloutkovou směs a kvásek a vypracujte těsto. V míse překryté fólií nechte těsto kynout hodinu a čtvrt. Poté vložte do chladničky minimálně na 4 hodiny.
PIŠKOTOVÉ TĚSTO
Na korpusy a muffiny . Na zlatavý piškot oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s 90 g krupicového nebo třtinového cukru. K žloutkům vsypejte 80 g polohrubé mouky. Utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh.
ODPALOVANÉ TĚSTO
Na větrníky a mini dortíky . 50 g slunečnicového oleje a 150 ml vody nalijte do hrnce. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak přisypte 120 g hladké mouky a pečlivě ji míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn. Sejměte z ohně, nechte zchladnout a pak přidejte 3 vejce a spojte šlehačem. Těsto by mělo být zcela hladké. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte na plech vyložený pečicím papírem kolečka o průměru 4 cm (pro větší kousky 8 cm).
KŘEHKÉ TĚSTO
Na koláče a quiche . Na koláčovou formu o průměru 28 cm potřebujete 200 g hladké mouky, 140 studeného másla, 50 g krupicového cukru (vynechejte při pečení quiche), špetku soli a 1 vejce. Smíchejte suché ingredience a přidejte na kousky nakrájené máslo.